Народна странка

Народна странка Нови Сад: Нови атак градске власти на сопствени град – аутобусима на парк, издувним цевима на суграђане

Народна странка Нови Сад: Нови атак градске власти на сопствени град – аутобусима на парк, издувним цевима на суграђане

Народна странка најоштрије осуђује још један бруталан чин градске власти против грађана Новог Сада. Након Лимана, где се становници овог дела Новог Сада боре за одбрану свог животног простора, као и урбаног животног стила који већ деценијама практикују, а које им угрожава актуелна градска власт предвођена СНС-ом, па све до рушења СПЕНС-а, сада су се на удару нашли грађани у строгом центру града.

На Булевару Михајла Пупина, булевару који је не тако давно био украс нашег града, градска власт је, путем одлуке Градске управе за саобраћај и путеве очигледно одлучила да казни грађане овог дела Новог Сада због мале подршке њиховој политици урбанистичког урбицида, тако што су им укинули паркинг за аутомобиле, и одлучили да ту, у старом градском језгру, преко пута зграде Бановине, буде стајалиште за туристичке аутобусе. Као да за то већ не постоји адекватан простор који никоме не смета?

До сада је то стајалиште било на Кеју, довољно удаљено од стамбене зоне, као што постоји још низ добрих локација за тако нешто, узимајући у обзир очување животног простора грађана као и велику габаритност, радијус маневрисања аутобуса у саобраћају.

Уместо да се, уз паркинг на Кеју, одреде тачке минималног задржавања за пријем путника (до 10 минута „хоп он и хоп оф тачке“) и да се паркирање аутобуса у потпуности измести из центра града, одлуком СНС власти у Новом Саду се од тог дела града, уместо прелепог булевара који треба да буде понос целог града и по којем се о Новом Саду прича са дужним поштовањем, сада прави трећеразредна аутобуска станица. Колико ће ово решење нарушити и готово уништити урбанистичку целину коју су осмислили сјајни пројектанти и архитекти који су стварали Нови Сад не треба ни помињати. Драгиша Брашован је нама Новосађанима на том Булевару укотвио прелепу шајку - зграду Бановине, за понос генерацијама, а ова градска власт иза себе ће оставити аутобусе и издувне гасове.

Међутим, ово није само питање урушавања урбанистичког склада нашег града. Сама чињеница да ће аутобуси бити паркирани тик уз стамбене зграде, чиме се издувни гасови практично уводе грађанима у дневне и спаваће собе довешће до загађења које ће драстично угрозити квалитет живота и здравље грађана тог дела града. Уколико се узме у обзир и чињеница да се стајалиште за аутобусе прави непосредно уз Дунавски парк, простор који је оаза за дечју игру, онда се стварно намеће питање шта су наши најмлађи суграђани скривили овој градској власти? Рушење Спенса, драматично увећање аутобуског саобраћаја уз највеће дечје игралиште града... Шта је следеће?

Народна странка тражи да се ова одлука моментално укине и да челници СНС-а престану са изградњама аутобуских стајалишта и станица које Новосађане коштају здравља, сигурности и много новаца.

Члан повереништва Народне странке за Нови Сад и члан Главног одбора
Предраг Свилар