Народна странка

Нови Сад: Обележено годину дана од оснивања Градског одбора Народне странке

Нови Сад: Обележено годину дана од оснивања Градског одбора Народне странке

Градски одбор Народне странке Нови Сад обележио је годину дана од оснивања. Скупу су присуствовали председник Народне странке Вук Јеремић, потпредседници Здравко Понош, Мирослав Алексић, Никола Јовановић, Синиша Ковачевић, Санда Рашковић и Борислав Новаковић, генерални секретар Стефан Јовановић, председник Омладине Народне странке Иван Гајић и чланови председништва.

Међу гостима на скупу били су и председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић и бивши председник Владе Војводине Бојан Пајтић.

Јеремић је честитао новосадском одбору и председнику одбора Бориславу Новаковићу, рекавши да је Народна странка игра важну улогу како у Новом Саду, тако и у Војводини и целој Србији.

Председник Народне странке је рекао да ће 2020. година бити пресудна и да ће, ако опозиција истраје у бојкоту, следеће године избори  вероватно бити одржани два пута, лажни на пролеће и прави на зиму, када ће власт бити поражена.

„У наредних неколико недеља уследиће велики притисци да променимо нашу одлуку о бојкоту лажних избора на пролеће. Ако се не поколебамо и останемо чврсти, настаће нове околности и постаће јасно да режим више нема легитимитет. Спољна и унутрашња ситуација ће бити таква да неће бити алтернативе одржавању правих избора“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, навео је да ће ускоро бити објављено да је испуњен значајан број услова за фер и поштене изборе, јер ће бити усвојени неки закони и можда промењен понеки члан РЕМ-а, а опозициони лидери почеће да добијају позиве за гостовања на телевизијама са националним фреквенцијама.

„Тада ће нам наши партнери из ЕУ, од којих већина има добре намере, рећи да ипак размислимо о изласку на изборима, јер се не можемо борити ван институција ако желимо да изградимо демократски поредак. То ће бити јако сугестивно и неће бити лако одупрети се томе. Али Народна странка нема дилему и сигурно ће бојкотовати изборе, а уверен сам да ће то учинити и наши партнери из СЗС“ рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да 2020. године свет поново обратити пажњу на Западни Балкан, јер ће на наплату коначно доћи обећање председника Србије Александра Вучића да ће решити питање Косова и Метохије тако што ће омогућити ступање Приштине у УН, односно међународно правно верификовати независност Косова.

„Вучић је на основу тог обећања од дела међународне заједнице на вересију добио седам година власти. Он то неће испунити, између осталог и зато што су се ствари на Косову промениле“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће зато из перспективе међународне заједнице у великој мери опасти Вучићева употребна вредност, па ће последично опасти и њихов степен толеранције према диктатури у Србији.

„Морамо да учинимо све да спречимо Вучића да призна Косово и да истрајемо на бојкоту лажних избора, јер је то најкраћи и најбржи пут ка промени власти, која ће пасти нагло, у тренутку“, рекао је Јеремић.

Ковачевић је рекао да је брзи пад напредњачке власти неминован и да је режим у паници јер више не може да запуши све рупе које се непрекидно отварају свакодневним избијањем тешких афера – „Јовањица“, „Крушик“, „Мегатренд“, лажни докторати, куповина диплома…

„У Војводини ничу поља марихуане. Код нас се сади, а попушиће Београд, највише, и то напредњаци, пошто су они садили“, навео је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да по промени власти „неће бити политичког опроштаја“ и да ће лустрација бити жестока, а нова власт ће се трудити да не погреши.

Новаковић рекао је да је у том граду најјача спрега криминала и власти, и истакао да такво стање не може да опстане још дуго јер је режим труо изнутра и „почео је да пуца по шавовима“.

„Нигде као у Новом Саду нема такве загрижености, мржње и жеље да се науди, као што то напредњаци показују сваког дана. Александар Вучић и Андреј Вучић су највећи криминалци у овом делу Европе и зато их морамо победити“, навео је Новаковић.

Посланица у Скупштини Војводине Светлана Козић рекла је да је новосадски одбор међу најактивнијима и да би цела странка требало да се поноси Градским одбором Народне странке Нови Сад.

На скупу је говорила и чланица Омладине Народне странке Мирјана Настасић.