Народна странка

Јовановић: Зауставити дивљу градњу у Београду, власт умешана у криминалне радње

Јовановић: Зауставити дивљу градњу у Београду, власт умешана у криминалне радње

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савез за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић оптужио је данас државног секретара МУП-а Милoсава Миличковића да штити дивљу градњу у београдској општини Раковица, уместо да обезбеди да полиција пружи асистенцију у рушењу нелегално изграђеног солитера од осам спратова.

„Дивље градилиште у Улици кнеза Вишеслава 59 захвата и део општинске парцеле и онемогућава проширивање те улице, што директно угрожава безбедност грађана Раковице и Београда“, рекао је Јовановић новинарима испред тог градилишта.  

Јовановић је навео да у 2018. години није искоришћено чак 32 одсто средстава за уклањање дивље градње, а руше се само шупе и породичне зграде, док се „толерише и штити дивља градња вишеспратница од стране властима блиских инвеститора“.

"Град губи десетине милиона евра сваке године због дивљих инвеститора због неплаћања такси за уређење грађевинског земљишта, док се грађани због 'инвеститорског урбанизма' лишавају јавних површина, зеленила и дечијих игралишта. Та пракса мора да стане одмах, а одговорна лица у градској управи и МУП-у да одговарају због саучесништва у кривичном делу дивље градње.

На позив грађана Београда, Јовановић је председником Извршног одбора Народне странке Владимиром Добросављевићем, председником Општинског одбора Раковица Николом Сукњаићем и председником општине Стари град Марком Бастаћем обишао једно од најскандалознијих дивљих градилишта у престоници.

Јовановић је указао да је након акције одборничке групе Савез за Србију ово градилиште затворено 5. новембра прошле године, али је дивља градња ове године настављена. Поред тога што инвеститор нема никакву дозволу, дивље градилиште захвата и део општинске парцеле.

Сукњаић је поновио да напредњачка власт штити чист криминал и дивљаштво, јер је градња је супротна и Детаљном плану регулације, који су, парадоксално, финансирали инвеститори који граде у том делу Раковице, и додао да је у истом насељу, поред зграде, изграђена и бензинска пумпа, која не би смела да буде у непосредној близини места за становање.