Народна странка

Јовановић: Весић за своје шарлатанство криви лист „Данас“

Јовановић: Весић за своје шарлатанство криви лист „Данас“

Најоштрије осуђујем вербални напад заменика градоначелника Горана Весића на дневни лист „Данас“ и његовог главног уредника Драгољуба Петровића.

Наиме, заменику градоначелника се није свидео текст у „Данасу“ под називом „Скупштина забранила пластичне кесе још прошлог септембра“, који јасно указује на апсурдност Весићеве најаве да ће таква одлука тек бити донета на предстојећој седници Скупштине Београда овог августа. Заменик градоначелника је на свом Фејсбук налогу оквалификовао „Данас“ као малициозан и површан.

Мене је због цитата у том тексту назвао „глупим“. Такав начин обраћања свакако не приличи градском функционеру и увек више говори о ономе ко је увреду изрекао него о ономе кога је хтео да увреди. Нека то служи на част Весићу и Српској напредној странци, коју представља.

Много већи проблем је Весићев напад на слободно и професионално новинарство, а највећи проблем је његова некомпетентност и шарлатанство у вођењу града.

Наиме, желим још једном да потврдим да су наводи у тексту „Данаса“ тачни, односно да је Скупштина Београда већ донела одлуку о забрани пластичних кеса 25. септембра 2018. године.

Весићеви наводи у објави на Фејсбуку да је тај акт био „декларативног карактера“ су потпуно неистинити. Скупштина је донела одлуку, а не декларацију, која јасно прописује у члану 3: „Трговци су дужни да избаце из употребе пластичне кесе“.

Весић даље наводи да „нема одлуке без казнених одредби“. Међутим, у члану 8. Одлуке из септембра прошле године управо се врло прецизно наводе казнене одреде.

У питању је, дакле, градска Одлука, обавезујућа, са предвиђеним казненим мерама и роком ступања на снагу. Предлагач Одлуке је Градско веће, у којем господин Весић ведри и облачи.

Постављам питање господину Весићу, ко је овде „глуп“?

Да ли је могуће да неко ко формално предлаже одлуке градској скупштини не зна шта је предложио и шта је скупштина усвојила? Да ли је нормално да неко са толико мало знања и дужине меморије обавља највише функције у нашој престоници?

И напослетку, да ли је морално да неко ко је ухваћен у грубој грешци вређа дневни лист који је све тачно описао, као и шефа највеће опозиционе одборничке групе који само ради свој посао и указује на некомпетентност заменика градоначелника?

Могуће је да је заменика градоначелника узрујало што сам га тим поводом назвао и шарлатаном. После његовог аматерског демантија, могу само да потврдим да реч „шарлатан“ заиста најбоље описује његов лик и дело.


Никола Јовановић,
потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савез за Србију у Скупштини Београда