Народна странка

Јовановић: Весићу рок до понедељка, грубо занемарио безбедност Београђана

Јовановић: Весићу рок до понедељка, грубо занемарио безбедност Београђана

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић најавио је данас да ће у понедељак поднети кривичну пријаву против заменика градоначелника Горана Весића ако се до тада градска власт не обавеже да ће обавити ванредни технички преглед нових турских БМЦ аутобуса.

Ти аутобуси су изазвали два инцидента, од који се последњи догодио јутрос.

"Питам елементарну непогоду Горана Весића да ли неко треба да настрада да би он урадио оно што му је посао, уместо што показује груб немар према животима грађана", рекао је Јовановић на ванредној конференцији за новинаре.

Јовановић је најавио да ће, поред Весића, пријаву поднети и против градског секретара за саобраћај Јовице Васиљевића, а због кривичних дела угрожавање јавног саобраћаја, несавесно вршење наџора над јавним саобраћајем и злоупотреба службеног положаја.  

Јовановић је истакао да је навео да у инцидентима са турским БМЦ аутобусима, који су се догодили данас и у четвртак, 29. августа, срећом нико није страдао, али је причињена велика материјална штета.

„После инцидента 29. августа, одборничка група СЗС је чекала неко време да чује образложење градске власти шта је узрок саобраћајне незгоде, а потом смо тражили ванредни технички преглед турских аутобуса. Да је то урађено, можда би био избегнут данашњи инцидент. Изгледа да сада власт жели да окриви возача који је управљао аутобусима приликом оба инцидента“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да постоје индиције да је "највероватније у питању системски квар, а не грешка возача".

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе СЗС рекао је да је после првог инцидента, у присуству тужиоца и надлежног директора у Градском саобраћајном предузећу, прегледан снимак који упућује на такав закључак, и додао да се на снимку види да возач не може да држи аутобус под контролом.

Јовановић је истакао да не тврди унапред да су неисправни сви турски БМЦ аутобуси, али да је дужност градске власти да наложи технички преглед и елиминише било какав ризик по Београђане.

„Сумњу да је тендер за набавку нових аутобуса изазива то што је рок за производњу 70 аутобуса био само два месеца. Питали смо и раније да ли су можда скинути са лагера, јер је предвиђени рок за њихову производњу био тако кратак и да ли их је неко вратио, јер није хтео да их преузме", рекао је Јовановић.