Народна странка

Јовановић: Весић кршећи закон наметнуо свог правобраниоца

Јовановић: Весић кршећи закон наметнуо свог правобраниоца

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је данас да је заменик градоначелника Горан Весић, кршећи Закон о главном граду и Статут Београда, наметнуо Београду свог правобраниоца, чиме је Зорана Радојичића дефинитивно обесмислио као градоначелника.

„На последњој седници градског парламента, међу материјалима који су подељени уочи самог почетка рада, Весић је одборницима доставио формални предлог за именовање градског правобраниоца који је он лично потписао, иако је то ексклузивна надлежност градоначелника (члан 31, тачка 12а)“, навео је Јовановић у писаној изјави.

Јовановић је истакао да градски правобранилац има важну улогу у очувању законитости рада и борби против корупције, тако да је нелегално и неприхватљиво да било ко осим градоначелника формално предлаже његово именовање.

„Од почетка рада актуелног сазива градског парламента, Весић узурпира функцију градоначелника и потписује документа која не би смео, јер Статут у члану 51. јасно прописује да заменик може одмењивати свог шефа само у случају његове одсутности или болести“, прецизирао је Јовановић.

Захтевам од Радојичића да се одмах изјасни да ли је одсутан, болестан, уцењен или просто не жели да обавља функцију градоначелника, и да у том случају да уради једину часну и логичну ствар – моментално поднесе оставку.

„Београђани не смеју бити више таоци једне ненормалне и незаконите ситуације, која се мора разрешити или формалном оставком градоначелника, или моменталном сменом његовог узурпатора“, истакао је Јовановић.