Народна странка

Јовановић: Неће бити гигантске пешачке зоне у центру Београда а да се грађани не питају

Јовановић: Неће бити гигантске пешачке зоне у центру Београда а да се грађани не питају

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе „Савез за Србију“ у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је данас, поводом годину дана од формирања те одборничке групе, да је Београд добио опозицију и изразио наду да су одборници Савеза у претходних годину дана оправдали поверење грађана.

„Иако је на власти у Београду велико зло, ми смо се трудили да последице њиховог управљања градом ублажимо и да их макар делом натерамо да раде свој посао. Први смо указали на проблем дивље градње због које Београд годишње десетине милиона евра. Власт је кренула да се тим проблемом бави селективно и на незадовољавајући начин“, рекао је Јовановић новинарима испред Скупштине Београда.

СЗС је указивао да су Београду потребне нове школе, иако је градски секретар за образовање Славко Гак тврдио да у граду неће бити нових школа док су они на власти, и истакао да су листе чекања и родитељи који су чекали по целу ноћ да би уписали децу показали да је Савез био у праву, додао је Јовановић.

„Тврдили смо да Београд не може да се ослони искључиво на приватна обданишта, па су ове године коначно предвидели и за државна обданишта, али ненаменска и градњом монтажних објеката, што је такође погрешно“, рекао је Јовановић.

Јовановић је подсетио да је СЗС тврдио да је градски буџет лош и да је власт већ у фебруару обави ребаланс буџета.

„Тврдили смо да Београду недостају аутобуси и да је јавни превоз упропашћен и коначно су ове године спровели већу набавку аутобуса али, нажалост, на намештеном тендеру“, рекао је Јовановић.

„Ми се максимално трудимо, ублажавамо штетне последице, али тек са њиховим одласком Београд ће продисати“, истакао је Јовановић.

Шеф одборничке групе СЗС је додао да власт и на текућој седници градског парламента „спрема велику штету“, јер планира да усвоји План детаљне регулације за парк Ушће, по којим ће велики тог важног парка бити бетониран.

„Нису одустали ни од сулудог пројекта точка високог 85 метара и јарбола висине 120 метара. Све то у граду у којем се деца лече СМС-ом и у којем најважније јавне услуге нису на задовољавајућем нивоу“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да је власт планирала да на данашњој седници усвоји и План детаљне регулације за тунел испод Економског факултета, за који не постоји никаква анализа ефеката и који искључиво служи да се „отчепи њихово приватно насеље Београд на води“.

„Тунел ће грађане коштати близу 200 милиона евра. Тај тунел у функцији Београда на води је у колизији са планом метроа, од којег су дефакто одустали, и коштаће Београђане више од Моста преко Аде и више него мост на Дунаву, чију су изградњу обећали до 2018. године“, рекао је Јовановић.

На данашњој седници се показало и како пљачкају Јавно комунално предузеће „Београдске електране“, као и Градско саобраћајно предузеће, додао је Јовановић.

„Као што смо раније најавили, у вези са важним пројектима у центру Београда нећемо дозволити да незаконитом одлуком Градског већа направе небулозну пешачку зону, него ће о томе бити одржан референдум, нити ћемо на Калемегдану дозволити побијање шипова за гондолу, што је потврдио и Управни суд“, рекао је Јовановић.