Народна странка

Јовановић: Власт законом покрива корупцију у вези са метроом

Јовановић: Власт законом покрива корупцију у вези са метроом

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је данас да је Предлог закона о посебним поступцима за капиталне пројекте штетан и опасан, а да је његов превасходни циљ избегавање тендера за београдски метро, о чему је СЗС и раније упозорио јавност.

Јовановић је истакао да власт тако намерава да „исплати 4,4 милијарде евра за њихов пројекат метроа, што је дупло више од реалне цене“.  

„Овим предлогом закона се укидају тендери и за велике пројекте, што отвара нове и неслућене могућности за корупцију, криминал и крађу. Текст закона је потврда да власт намерава да највеће инвестиције реализује директним и сумњивим погодбама, без јавног надметања и омогућавања слободне конкуренције“, навео је Јовановић у писаној изјави.

Нарочито је скандалозно што би се законом укинула обавеза расписивања тендера у свим фазама великих пројеката, почев од израде студије изводљивости, преко извођења, до његовог финасирања, додао је Јовановић.

„Оваквим законом се подрива правни систем Републике Србије, легализују пљачка и корупција, а Србија делегира у ранг аутократских банана држава. Управо због избегавања тендера и вештачког надувавања цена капиталних пројеката, Србија је од доласка СНС-а на власт додатно задужена за осам и по милијарди евра“, навео је Јовановић.