Народна странка

Јовановић: Тужилаштво да испита набавку кинеских Хигер аутобуса, питања за Весића

Јовановић: Тужилаштво да испита набавку кинеских Хигер аутобуса, питања за Весића

Шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је данас да је „трагично“ да су кинески аутобуси „Хигер“ изабрани за јавни превоз у престоници наводно да би што брже стигли, а да је потом њихова испорука каснила три месеца.

„Пошто има много бизарних и спорних момената у набавци кинеских аутобуса, питам заменика градоначелника Београда Горана Весића да ли је активирана гаранција за добро извршење посла због кашњења испоруке“, навео је Јовановић у писаној изјави.

Јовановић, који је и потпредседник Народне странке, питао је Весића и да ли је тачно да је испорука аутобуса „Хигер“ каснила зато што ти нису имали најновије ЕУРО 6 дизел моторе, што је стандард у Европи.

„Ако је то тачно, како је могуће да су баш такви аутобуси изабрани на тендеру за Београд“, упитао је Јовановић.

„Да ли је тачно да такви аутобуси не опслужују ниједан други град у Европи, осим сада Београда? Да ли је тачно да је услов на тендеру био да је понуђач већ испоручио 4.000 градских аутобуса у претходне три године, чиме су елиминисани сви конкуренти, укључујући и домаћи ’Икарбус’, који је нудио јефтиније аутобусе а са већом запремином мотора“, питао је Јовановић Весића.

Јовановић је од Весића затражио и одговор на питање да ли је тачно да је и белоруски МАЗ нудио знатно јефтиније а квалитетније аутобусе, али су на крају изабрани кинески аутобуси са појединачном ценом од 204.000 хиљаде евра по комаду.

„Да ли ће нових 100 зглобних аутобуса бити изабрано на правом тендеру на којем може да учествује и ’Икарбус’, или ће се опет правити дилови са ’Хигером’“, упитао је Јовановић.
Одборничка група СЗС захтева од градске управе да одмах објави уговор са фирмом „Хигер“, а од надлежног тужилаштва да по службеној дужности постави ова питања Весићу, уколико он јавности ускрати одговоре на њих, навео је Јовановић.