Народна странка

Јовановић: Докторе Радојичићу, зашто пристајете да будете смоквин лист "комплетних идиота"?

Јовановић: Докторе Радојичићу, зашто пристајете да будете смоквин лист "комплетних идиота"?

Говор потпредседника Народне странке Николе Јовановића на седници Скупштине Београда током расправе о избору градоначелника:

 

Даме и господо,

Доктор Зоран Радојичић је од одборника изабраних на листи СНС-а вероватно најбољи кандидат за градоначелника. Право је освежење видети кандидата за високу функцију из редова СНС-а који није купио диплому, нема плагиран докторат, није у перманентном сукобу интереса и кога не прате корупционашке афере.

Како је могуће да владајућа странка, која се хвали са 700.000 чланова, није имала кандидата за градоначелника из својих редова? Како је могуће да владајућа странка, с обзиром да се хвали континуитетом и најављује континуитет, никога из претходне гарнитуре није сматрала достојним за место градоначелника у новом сазиву?

Претпостављам да су свесни, не само тежине афера, већ и ниског угледа у стручној јавности и народу.

С обзиром да сам се изразио похвално о кандидату владајуће коалиције, сматрам да он заиста симболизује дисконтинуитет и промене и да има одрешене руке да ради по својој савести и по свом знању, ми би смо размислили чак и о форми подршке њему. Он ће за конкретне ствари, као што је болница „Тиршова 2“ и имати нашу подршку.

Оно што, међутим, изазива зебњу и оправдани страх да он неће имати одрешене руке, јесте чињеница да по Статуту Града Београда градоначелник бира свог заменика. Ми смо још синоћ чули да је кандидат за заменика градоначелника одабран, али на градском одбору СНС-а, што сматрам кршењем Статута.

Док ми је јасно зашто је владајућој коалицији потребан др Радојичић, није ми јасно зашто, докторе, зашто су Вама потребни они. Зашто пристајете да будете параван за власт која је Србију довела на међународну црну листу држава у којима се пере новац и потенцијално финансира тероризам.

Зашто, господине Радојичићу, пристајете да будете параван за власт која је, према извештају Државне ревизорске комисије, само у 2017. години ненаменски потрошила шест милијарди евра или 743 милијарде динара?

Господине Радојичићу, зашто пристајете да будете једно од лица власти која је Србију додатно задужила за 7,5 милијарди евра, а животни стандард је опао у односу на 2012. годину, опала је куповна моћ и у Београду не постоји ниједан велики капитални објекат којег наслеђујете?

Чак је и кандидат за заменика градоначелника најавио своје излагање тиме да ће поднети рачун, а говорио је само о ономе што ће бити. Мислим да то најбоље говори о његовом поднетом рачуну и урађеном у претходне четири године.

Господине Радојичићу, зашто пристајете да будете смоквин лист за континуитет власти у којој су и бивши градоначелник и градски архитекта били у еклатантном сукобу интереса?

Господине Радојичићу, зашто ћете наставити да радите са онима који су тврдили да ће две стамбене зграде у савском амфитеатру да привуку три милијарде евра инвестиција и покрену развој читаве Србије?

Господине Радојичићу, зашто бирате у тим и пристајете да радите са онима који не знају да железничка станица „Прокоп“ не може да прими теретне возове и ауто-возове?

Зашто следимо пример Тиране која је једина престоница која укида железничку станицу у ужем градском језгру?
Зашто пристајете да будете континуитет власти која је смањила заштићену зону београдских водоизворишта за 1.000 хектара?

Господине Радојичићу, да ли ћете пристати да будете континуитет власти која ће Београд задуживати за 38 милиона евра сваке године за спалионицу смећа, што је профитабилна комунална активност у сваком граду и која доноси новац, а не одузима грађанима и оно мало што имају?

Уосталом, господине докторе, зашто пристајете да дајете кредибилитет екипи коју је лично председник Србије Александар Вучић етикетирао, ако ми дозволите, са разлогом као комплетне идиоте?

(посланици коалиције окупљене око СНС добацују)

Председниче, дајте ми опомену зато што сам цитирао председника Републике, ако смете.

Господине докторе, обраћам се Вама, јер сте Ви кандидат за градоначелника, зашто пристајете да будете једно од лица режима под којим 500 лекара годишње напушта Србију?

Господине докторе, ако све то радите да би „Тиршова 2“ угледала светлост дана, ја то донекле, из Ваше перспективе, могу да разумем, али је тужно да сте, да би добили подршку за дечију клинику, морали да ставите Ваше име на листу СНС-а и да тиме покријете непочинства о којима сам говорио.

У систему вредности који наша одборничка група заступа, дечија клиника „Тиршова 2“ заслужује подршку у свако случају и ми Вас не би уцењивали да будете на нашој листи. Даћемо Вам подршку за тај пројекат и на листи СНС-а и на листи црног ђавола, што се нас тиче.

Господине докторе, дозволите ми један колегијални савет на крају. Уколико данас будете изабрани, тражите комплетну и потпуну примопредају власти, тражите да уђете у све досијее, дајте себи времена да анализирате рад свих јавних предузећа и промените оне људе који су осумњичени за корупцију, јер ће се иза Вашег имена потенцијално крити.

Не дозволите да Ваши потчињени говоре три пута више од Вас и да цитирају сваку Вашу реченицу и да сваку Вашу реченицу образлажу са три нове реченице. Ви то, докторе, нисте заслужили.

Докторе, још један пријатељски савет – уколико будете успешан градоначелник, што Вам ја желим, и ако због тога што сте успешан градоначелник кренете да красите насловне странице таблоида, зовите нас, ми ћемо Вам рећи ко Вас ставља у таблоиде.

Господине докторе, не дозволите да иза Вашег имена реконструкција три километра улица од Калемегдана до Вуковог споменика кошта 27 милиона евра. Не дозволите да извлаче новац из џепова пореских обвезника.

Господине докторе, не дозволите да реконструкцију 600 метара Карађорђеве улице наплате милијарду динара, то је 15 милиона евра по километру. Немојте да то раде иза Ваших леђа као што су то радили у претходне четири године.

На крају, господине докторе, ми Вам нудимо руку сарадње и у том смислу имамо два конкретна предлога. Први је да иницирате стално радно тело Града Београда за истраживање корупције у Београду, а други предлог је да сазовете хитну и ванредну седницу Скупштине Београда на којој ћемо расправљати о безбедности у граду, пошто се у нашем граду у претходних месец дана десило 12 ватрених обрачуна са седам погинулих.

Надам се да ћемо сарађивати и да ћете имати интегритет да се одбраните пре свега од Ваших, и ја Вам у томе желим много среће и имате нашу испружену руку.

Никола Јовановић,

потпредседник Народне странке и заменик шефа одборничке групе "Савез за Србију"