Народна странка

Јовановић за "Данас": Власт закаснила са мерама, народ није ништа крив

Јовановић за "Данас": Власт закаснила са мерама, народ није ништа крив

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је данас да је власт закаснила са многим мерама у спречавању ширења вируса корона и да су се многе драконске мере могле избећи да се раније реаговало.

„Док смо ми још 6. марта предлагали забрану јавних окупљања, председник Србије Александар Вучић  је 9. марта организовао масовни скуп у Ваљеву, а пре тога прикупљање потписа за изборну кампању“, рекао је Јовановић у интервју листу „Данас“.

Јовановић је подсетио да је Савез за Србију још 8. марта захтевао увођење ванредне ситуације, а држава је тај савет послушала тек недељу дана касније.

Јовановић је додао и да је са бившим градоначелником Београда и председником Странке слободе и правде Драганом Ђиласом 12. марта упутио отворено писмо градоначелнику Зорану Радојичић Радојичићу са захтевом да се затворе све школе, а Радојичић је то сутрадан јавно одбио.

„Живот и Вучић су га демантовали већ 16. марта, што показује да је градоначелник био несвестан ситуације у којој смо се нашли“, навео је Јовановић.

Јовановић је навео да му се „јавља осећај гађења“ када види како неки политички функционери доводе са собом медије док деле пакете људима, па и режирају читаву сценографију таквих сусрета.

„Ту предњачи заменик градоначелника Горан Весић. Имају ли они макар мало људскости, емпатије и части“, упитао је Јовановић.
Јовановић је рекао да је „огромна штета“ почињена већ на првом састанку председника Србије Александра Вучића и Кризног штаба, одржаном 26. фебруара.

„Већ тада су се морала забранити сва јавна окупљања и требало је почети са бесплатном поделом маски и дезинфекционих средстава за грађане. Уместо тога су се жене слале у шопинг у Милано, а вирус се поредио са обичним грипом“, навео је Јовановић.

На питање о увођењу 24-часовног полицијског часа, Јовановић је одговорио да би „о таквим стварима свака влада морала да слуша епидемиологе“.

„Уколико се такве мере донесу, опозиција ће позвати грађане да их поштују, мада имам бојазан да не постоји план како у тој ситуацији обезбедити грађанима снабдевање, медицинску негу и психолошко саветовалиште“, рекао је Јовановић.

Јовановић је оценио да је „штета што председник није искористио ванредну ситуацију да укључи опозицију у кризне штабове и да изгради консензус и јединство око ове најважније битке“.