Народна странка

Јовановић: Градски буџет за 2020. годину доказ да је децентрализација Београда била лаж

Јовановић: Градски буџет за 2020. годину доказ да је децентрализација Београда била лаж

Потпредседник Народне странке Шеф и одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је данас да је наводна децентрализација Београда, којом се хвали градска власт, била „још једна велика лаж“, што јасно показује предлог  буџета за 2020. годину.

„Иако су градоначелник Зоран Радојичић и његов формални заменик Горан Весић најављивали више новца за градске општине ради спровођења њихових нових надлежности, сума коју град пребацује градским општинама у 2020. години биће једнака оној у 2019. години, мање од 13 милијарди динара“, рекао је Јовановић новинарима у центру Београда, где је Народна странка организовала штандове и разговор са грађанима.  

„Да иронија буде већа, већина општина је у процентима добила мање средстава него што износи овогодишња инфлација, што значи да објективно имају мање новца“, навео је Јовановић.

Јовановић је додао да је „неколико општина је добило и мање средстава и у апсолутном смислу“, као што су Палилула, Гроцка и Обреновац.

„Имајући у виду да је градски буџет за 2020. годину номинално већи за пет одсто, а да су трансфери градским општинама идентични оним из 2019. године, можемо рећи да је на делу грубо закидање градских општина и тиха даља централизација“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да је стога била лаж све што су говорили Радојичић и Весић приликом усвајања новог Закона о главном граду и Статута града Београда.  

„Обавезујемо се грађанима да ћемо ми спровести праву децентрализацију Београда која подразумева и фискалну децентрализацију и више новца за градске општине, а предуслов за то је да сви учинимо максимум да што пре видимо леђа најгорој власти у модерној историји Београда“, рекао је Јовановић.