Народна странка

Јовановић за "Време": Наставак бојкота Скупштине Београда, ванинституционална борба даје резултате

Јовановић за "Време": Наставак бојкота Скупштине Београда, ванинституционална борба даје резултате

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савез за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је да је бојкот рада градског парламента у овом тренутку једини учинковити начин борбе, а да ће се опозиција заједнички са грађанима и струковним удружењима борити ван „компромитованог и крњег градског парламента“ да власт буде што пре смењена.

„Институције система очигледно служе само као фасада и смоквин лист за један отуђени режим и растућу аутократију, којем је сваки дијалог стран, а неистомишљеник – непријатељ“, навео је Јовановић у ауторском тексту „Нови статут, старе обмане“, објављеном у недељнику „Време“.

Јовановић је додао да је протекла седница Скупштине Београда потврдила да владајућа већина нема никакву намеру да води дијалог ни са опозицијом, али ни са грађанима, као ни да ослушкује потребе грађана.

„Ако власт не организује јавне расправе приликом усвајања кључних докумената, попут Закона о главном граду или новог Статута, како очекивати да консултује грађане приликом одлука о трошењу новца, променама режима саобраћаја, сече дрвећа, новим наметима”, упитао је Јовановић.

Јовановић је позвао владајућу већину у Београду да уместо увреда на рачун одборничке групе СЗС, коначно саопшти грађанима колико ће износити обрачун за третирање отпада, предвиђен одлуком усвојеном 25. јула на седници градског парламента.

„Нека владајућа већина јавно гарантује да неће бити нових намета у вези са третманом отпада, или нека се извини грађанима Београда што их је обмањивала да их концесија на спалионицу неће додатно коштати. У свом саопштењу нас ниси демантовали око нове ставке на Инфостану, јер им је јасно да смо их прецизно разоткрили“, навео је Јовановић.

Јовановић је, поводом усвојених измена Статута главног града, истакао да је Београду потребан другачији статут од важећег, који би омогућио истинску децентрализацију, као и нови генерални план, нова стратегија развоја и јавни медијски сервис који ће служити грађанима, а не партији на власти.

„Много посла је пред нама, али предуслов за све то јесте да оде актуелна управљачка екипа, јер се од ње дефинитивно више ништа добро не може очекивати, што показује и 'нови' Статут“ и начин његовог доношења”, навео је Јовановић.