Народна странка

Јовановић: СЗС бојкотује Скупштину Београда, још жешће ћемо се борити ван система

Јовановић: СЗС бојкотује Скупштину Београда, још жешће ћемо се борити ван система

Потпредседник Народне странке и заменик шефа одборничке групе Савез за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић најавио је данас да ће, у складу са Споразумом са народом, одборници Савеза убудуће бојкотовати рад градског парламента.

„Сматрамо да је важније бити са својим народом на улици, него у сали са онима који виде Београд искључиво као плен и који мрзе Београд. У скупштинској сали смо се жестоко борили, а сада гарантујемо да ћемо се ван система борити још жешће“, рекао је Јовановић новинарима испред зграде Скупштине Београда.

Јовановић је, поводом данашње седнице градског парламента, истакао да је брука је срамота да се ребаланс буџета врши већ у фебруару.

„Када смо говорили у децембру да је буџет лоше планиран и пун рупа, власт је тврдила да је највећи и најбољи у историји. Данас се види ко је био у праву. У том ’највећем’ буџету, није предвиђено довољно средстава за ГСП, што је непосредни повод за ребаланс“, рекао је Јовановић.

„Нису знали у децембру кад су писали буџет, да нема аутобуса. То све говори. Требало је да падне снег и да грађани гурају аутобусе, да би власт схватила да смо исправно упозоравали да је погрешном политиком ГСП девастиран“, навео је Јовановић.

Јовановић је подсетио да је Савез за Србију упозоравао да је за више од пет година власти купљено мање од 100 нових аутобуса.

„Критиковали смо суманут раст субвенција приватним превозницима, на рачун ГСП-а. Возачима су смањене плате, неће имати људе да возе нове аутобусе. Та политика је узрок колапса, а не наплата карата“, навео је Јовановић.

Заменик шефа одборничке групе СЗС је додао да се власт сада „враћа на речи опозиционих одборника“ да би у град требало инвестирати и да би за стратешке ствари требало узимати кредите.

„После пет година схватају да је лажним суфицитом и трошењем новца на бесмислице, град девастиран. Ова власт је најгора у новијој историји, мора да оде, сваки дан са њима је дан мање за Београд“, навео је Јовановић.

Одборник Савеза за Србију Пеђа Митровић рекао је да је градски превоз у Београду постао један од горућих проблема града, који блокира нормално функционисање града.

„Набавка 200 нових возила за јавни градски превоз је само враћање на стање из 2014. године јер је велики број возила од тада расходован. Претходних пет година је пропуштено за развој града“, навео је Митровић.

Митровић је истакао да јавни превоз у веома лошем стању, јер је смањен је број полазака и путника, а са друге стране, превоз је фокусиран на приватне превознике, односно обављена је прерасподела новца од ГСП-а ка приватним превозницима.

„Стање у градском превозу је неодрживо и потребно је обавити темељне реформе“ рекао је Митровић.
Одборници Савеза за Србију развили су данас испред Скупштине Београда развили транспарент „Један од пет милиона“.