Народна странка

Јовановић поднео градоначелнику и градској управи захтев да се спречи узурпација Савског приобаља

Јовановић поднео градоначелнику и градској управи захтев да се спречи узурпација Савског приобаља

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић предао је данас градском секретару за инспекцијске послове захтев да се поштује закон и да буду поднете кривичне пријаве против „узурпатора Савској кеја и Савског насипа“ у Новом Београду.

Јовановић је новинарима испред Старог двора рекао да су власници дивљих викендица и сплавова Београђанима отели обалу Саве и водне површине од моста у Остружници до топлане и то „уз директну подршку градских власти“.

„Обавестио сам и градоначелника Зорана Радојичића о овој ситуацији, са захтевом да искористи своје надлежности да спречи отимање Савске обале и оштећивање Савског насипа. Пошто га заменик Горан Весић свесно доводи у заблуду да град нема надлежности, цитирао сам све документе и упутио га на чланове закона. Радојичић више не може више да тврди да није знао или да нема надлежности“, рекао је Јовановић.

„Ако надлежни не буду реаговали, ми ћемо поднети кривичне пријаве, а ако тужилаштво не буде реаговало, организоваћемо се да сами бранимо обалу Саве од криминала“, истакао је Јовановић.

Јовановић је навео да се мора стати на крај „бандитизму и отимању кеја и насипа од Београђана.

„Поред отимања јавних површина и онемогућавања Београђанима да виде и уживају у реци, проблем је и безбедност људи, као и оштећивања насипа и угрожавање водоизворишта, што су све кривична дела“, рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да власници дивљих викендица и дивљих сплавова имају заштиту градских власти, што показује одбијање заменика градоначелника Горана Весића да поступи након што је добио писма грађана и различитих удружења која су му указала на проблеме.

„Весић је и недавно изјавио да Град Београд нема надлежност над Савским приобаљем, што је нетачно, јер је Законом о водама прописано да Београд доноси решења о давању у закуп водног земљишта у јавној својини на својој територији. Закон о главном граду, члан 8. став. 21. јасно утврђује надлежности Града Београда“, прецизирао је Јовановић.

Јовановић је навео да је Град Београд уредио ову материју Одлуком о постављењу пловила на обали и водном простору на територији главног града.

„Град Београд издаје и конкретне дозволе за постављање сплавова, али има надлежност и за њихово уклањање, преко комуналне инспекције“, објаснио је Јовановић.

Упитан о бојкоту избора најављених за 26. април, Јовановић је одговорио да је Народна странка сматра да је бојкот избора на свим нивоима једини лек против „ненормалне ситуације“ у коју је власт довела Србију, и изразио уверење да ће „цела права опозиција“ бити јединствена и поштовати Споразум са народом.