Народна странка

Јовановић на протесту у Београду: Преживели смо стране окупаторе, преживећемо и малог Нерона из Крушевца!

Јовановић на протесту у Београду: Преживели смо стране окупаторе, преживећемо и малог Нерона из Крушевца!

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савез за Србију у скупштини Београда Никола Јовановић говорио је вечерас на протесту „Један од пет милиона“, одржаном у центру Београда. Прочитајте цео говор Јовановића.

Београђанке, Београђани,

Главу горе!

Наш град је разаран 44 пута у својој историји, па ево нас опет овде!

Слушајте, београдске дахије данашње, не мислите ваљда да смо преживели отоманску, аустроугарску и нацистичку управу, а да нећемо преживети малог Нерона из Крушевца?

На данашњи дан 1941. године Немци су бомбардовали Београд. Скоро три хиљаде наших суграђана је погинуло. Срушили су много тога, Народну библиотеку, Вазнесењску цркву, али неке ствари су преживеле нацисте. Калемегдан је преживео, јавни превоз је и даље функционисао Тргом Републике, тадашњим Позоришним тргом. Многе од тих ствари нису успели чак ни они да униште.

И зато, слушај добро, мали Нероне из Крушевца, слушај ме добро, и моје ћерке и сва наша деца на свом нетакнутом Калемегдану када буду желели да симболично разговарају са великим цивилизацијама, са Келтима и Римљанима, неће слушати шкрипу жичаре која спаја две кафане.

Слушај ме добро, мали Нероне, и моје ћерке и сва наша деца ће осећати мирисе који су били и мириси нашег детињства, мириси борића, липа, кестена…

То што се вама жури да забетонирате наш град, то више није наш проблем, то ће бити проблем високог тужиоца за корупцију. Огромном брзином долази дан када више нећеш наплаћивати девет милиона евра за реконструкцију километра булевара у нашој престоници, када нећеш више реконструисати 200 метара улице 20 месеци, када више нећеш гасити микрофон одборницима опозиције када говоре о погоршаној безбедности у Београду, и када нећеш спречавати одборнике да питају градоначелника зашто те не смени, мали Нероне, тебе, који си узурпирао власт у Београду. То се више неће дешавати. Ја вам то обећавам!

 

Кукавице, у четвртак си се сакрио иза жена, као што си се на изборној листи крио иза Аје Јунг. Ти си брука Београда!

Постао си градоначелник Београда на мала врата, на мала врата ћеш и да одеш. Води са собом целу екипу, и оног свог батинаша Славка Гака, који нас убеђује да Београду нису потребне нове школе и нова обданишта.

Што си упадао људима у гараже, што си слио отров са ружичасте телевизије, радио си, нема више.

Једна порука за великог Нерона са Анрићевог венца: Велики Нероне, ти што се преко малог Нерона светиш Београду, што раскопаваш улице којима марширају слободни људи, који лечиш на Београду своју сујету и своје комплексе, слушај ме добро – не можеш нам ништа!

Приводи полако крају своју опроштајну турнеју на којој се не поздрављаш са својим народом, јер те више неће, него се поздрављаш изнова са истом екипом из аутобуса коју селиш из града у град.

Ти немаш право чак ни да своју опроштајну турнеју назовеш „Будућност Србије“.

Александре Вучићу, ти си последњи који би требало да говори о будућности. Ти си прошлост Србије! Позивам вас да му то кажемо јасно и гласно 13. априла. Београђани, нама бар не треба објашњавати разлоге да га смењујемо, а убедите и наше грађане широм Србије да смо добри домаћини и да је 13. април велики дан за слободу Србије. Да му тог дана поручимо да је готов!

Драги пријатељи, за мене нема веће части него да будем одборник свог града. Вратити нешто месту где сте одрасли, где сте имали прве љубави и стекли пријатеље за цео живот, за мене нема светије ствари.

Али, ових дана сви смо ми одборници Београда, сви овде, ми смо одбрана Београда, и када нам буде тешко под теретом њиховог лудила, безобразлука, аморалности, бестијалности, када помислимо да немамо довољно снаге, сетимо се да нам глас једног мајора још од 1915. године шапуће исте речи: Јунаци образ наше престонице мора остати светао!

Живео Београд, живела Србија! Готов је!