Народна странка

Јовановић: Упозоравамо београдске дахије – даље руке од Калемегдана!

Јовановић: Упозоравамо београдске дахије – даље руке од Калемегдана!

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе „Савез за Србију“ у Скупштини Београда Никола Јовановић најавио је данас да ће Савез поднети кривичне пријаве против градских челника и министра туризма Расима Љајића због градње жичаре на Калемегдану, и да ће позвати грађане да бране Београдску тврђаву од „лудила данашњих београдских дахија“.

„Фикус градоначелник Зоран Радојичић је, поводом изградње гондоле, пре десетак дана изјавио: ’Београд више никад неће бити исти’. У праву је, тачније: Београд више никад неће бити Београд“, рекао је Јовановић на Калемегдану, где је, поред посечених стабала, одржао конференцију за новинаре са једним од оснивача Савеза Драганом Ђиласом.

Жичаром се угрожавају два највећа блага Београда: нетакнут поглед на ушће Саве у Дунав и појас око Калемегданске тврђаве, навео је Јовановић.

„Указивали смо у градској скупштини на економску сулудост овог пројекта, који ће грађане Београда и Србије коштати 15 милиона евра, четворочлану породицу за сваку повратну вожњу још три хиљаде динара, и који би и по изградњи остао вечито субвенционисано предузеће града“, додао је Јовановић.

Јовановић је истакао да су, међутим, још већа штета од економске сечење заштићених стабала, наружени поглед на ушће Саве у Дунав, као и оштећења појаса, а потенцијално и зидина Београдске тврђаве.

„Уколико се изградња гондоле моментално не заустави, Савез за Србију ће поднети кривичну пријаву против градоначелника Београда Зорана Радојичића, његовог заменика Горана Весића и министра туризма Расима Љајића“, најавио је Јовановић.
Јовановић је Љајићу, Радојичићу и Весићу упутио по једну директну поруку.

„Љајићу, уколико тврдиш да ће се ово исплатити за шест година, нађи приватне инвеститоре или плати из свог џепа. Немој завлачити руку у џеп грађана, само да би се сликао и отишао кући“, рекао је Јовановић.

„Радојичићу, надимак фикус ће временом отпасти, остаћеш у историји као градоначелник који је упропастио Београд“, поручио је шеф одборничке групе СЗС градоначелнику Београда.

„Весићу, док подносиш кривичну пријаву за ’уништавање имовине’ против председника градске општине за скидање паркинг табли, СЗС ти поручује: трошкови за ову будалаштину ће се наплатити од тебе и учесника овог сулудог пројекта, кад се успостави правна држава“, рекао је Јовановић.

Јовановић је најавио да ће СЗС позвати грађане да заједно са одборницима Савеза рукама бране Београдску тврђаву од лудила данашњих београдских дахија.

Ђилас је рекао да пројекат градње гондоле показује „незнање, бахатост и ароганцију“ људи који данас воде Београд.

„Предвиђено је да калемегданска жичара буде дуга око километар и да кошта 15 милиона евра, а на Златибору се за 13 милиона евра гради жичара која ће бити седам, осам пута дужа. Нисам против модернизације Београда, али градња жичаре сигурно није корак у том смеру“, рекао је Ђилас.

Ђилас је истакао да је због жичаре исечено „лампион дрво“, симбол Калемегдана.

„Жао ми је због тога. Верујем да нико на београдским изборима није гласао да се овакве ствари раде у Београду и сви би требало да размислимо како ће наш град изгледати“, рекао је Ђилас.