Народна странка

Јовановић: Испитати спорне ствари у градском Секретаријату за образовање и дечију заштиту

Јовановић: Испитати спорне ствари у градском Секретаријату за образовање и дечију заштиту

Шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда и потпредседник Народне странке Никола Јовановић  изјавио је данас да је политика градске власти у области предшколског образовања и васпитања доживела „потпуни дебакл“ и да су за то најодговорнији заменик градоначелника Горан Весић и градски секретар за образовање и дечију заштиту Славко Гак.

„Упркос четири милиона евра који се месечно одливају из градске касе за субвенционисање приватних вртића, и даље постоје листе чекања упис деце у државна обданишта. Политика искључивог ослањања на приватне вртиће није донела резултате, а у пословима градње и вођења обданишта корупција и непотизам достижу неслућене размере“, рекао је Јовановић новинарима испред седишта Градске управе.

Јовановић је у име одборничке групе СЗС питао Весића и Гака да ли је тачно да за шест година власти нису изградили ниједно државно обданиште од фазе формирања парцеле, а да су једина новоотворена државна обданишта - у Бољевцима, Алтини, Новом Београду и у насељу Степа Степановић – започеле раније власти, 2012. године и 2013. године.

„Да ли сте обуставили верификацију нових приватних вртића, јер је новац преусмерен на неуспешно поплочавање Трга Републике од 12 милиона евра? Да ли чак 16 приватних вртића чека од 2018. године да Гак потпише записнике просветних инспектора и да он одбијањем да то уради онемогућава њихову верификацију и почетак рада“, упитао је Јовановић.

Јовановић је питао и да ли је тачно да градски просветни инспектори одлазе из секретаријата, јер им Гак прети дисциплинским поступцима уколико не извршавају његове налоге, и да ли тренутно у граду има само три просветна инспектора за вртиће.
 
„Да ли Гак фаворизује одређене приватне вртиће? Да ли је изузетак од забране нових верификација вртић на Ташмајдану, чији је оснивач сестра председника једне београдске општине? Да ли је Гак одобрио верификацију три приватна вртића чији је власник преко повезаних лица директорка државне предшколске установе на Звездари“, упитао је Јовановић.