Народна странка

Јовановић: Београђанима од целог Београда на води – клупица

Јовановић: Београђанима од целог Београда на води – клупица

Одборничка група „Савез за Србију“ тражи поништавање одлука о изградњи „Београда на води“ и решавање бројних афера везаних за тај пројекат, како би се заштитили интереси и имовина грађана Београда, изјавио је данас заменик шефа те одборничке групе Никола Јовановић.

Центар Београда постао је власништво Мухамеда Алабара из Уједињених Арапских Емирата. Како је могуће да уложимо 120 хектара земљишта вредног милијарду и по евра, а страни партнер упише 22 хиљаде евра, обећа 150 милиона евра, а онда смо ми власници 32 одсто, а он 68 одсто“, рекао је Јовановић на седници градског парламента.

Јовановић је подсетио да је парцела површине 92 ара у Кнеза Милоша, на којој је била зграда бившег савезног МУП-а, 2016. године продата Израелцима за 12 милиона евра и да по тој цени земљиште Савског амфитеатра на којем се гради Београд на води вреди милијарду и по евра.

Јовановић је упитао и као је могуће да Алабар без надокнаде добија на управљање историјске зграде Геозавода, хотела Бристол, Поште, зграду почивше Железничке станице, а у власништво зграду СИМПО-а.

То није Београд на води, то су Мухамед Алабар и његови СНС пајтоси на води. Ту ће обични Београђани радити као собарице, шваље и конобари, за нову квази елиту, у ’забрањеном граду’ који је отет од обичног народа“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да је клупица на променади на којој се сликао градоначелник Београда Зоран Радојичић једино место на којем ће и градоначелник и остали Београђани моћи да седе, јер је све иза клупице, 120 хектара централног градског земљишта, одузето грађанима и унето као оснивачки улог у фирму чији је Алабар већински власник.  

Јовановић је навео да се напредњачка власт, осим имовине од милијарду и по евра, обавезала се о трошку грађана рашчисти земљиште, укине железница, сруши Стари мост, што су обавезе тешке најмање милијарду евра, а све због 32 одсто власништва у приватној фирми.

„Господине градоначелниче, то ни Нерон није радио Риму“, рекао је Јовановић Радојичићу.

Јовановић је истакао да би требало покренути ревизију уговора како би били заштићени имовински интереси Србије и Београда и како би се национално законодавство вратило у престоницу.

„Да тако изградимо градска пристаништа, урбано језгро са кључним установама и јавним површинама, да све то буде од користи свим Београђанима, а не само опскурним арапским инвеститорима, тајкунима и перачима пара“, рекао је Јовановић.