Народна странка

Јовановић: Уместо да појефтине грејање, власт увела још један намет

Јовановић: Уместо да појефтине грејање, власт увела још један намет

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је данас да је градска власт, као што је Јовановић раније и најавио, увела додатну и непотребну таксу на прераду отпада, која ће износити 323 динара месечно за просечно домаћинство, а примењиваће се од 2022. године.  

„Да би умирили оправдани гнев људи, они обећавају да ће исте године за тај износ да оборе цену грејања. Тиме индиректно признају да је грејање у Београду прескупо и да може и мора бити јефтиније, чиме потврђују наводе наше одборничке групе“, рекао је Јовановић на конференцији за новинаре испред Скупштине Београда.

Јовановић је навео да одборничка група СЗС захтева од градских власти да одмах смање цену грејања, а не тек 2022. године.

„Уколико ова цена остане до 2022. године, из џепа Београђана би се у наредне три године узело 96 милиона евра више него што је потребно. ’Београдске електране’ су у 2018. години забележиле ’профит’ од 4,2 милијарди динара, чиме показују да користе монополски положај да преплаћују своју услугу“, рекао је Јовановић.

Јовановић је додао да је директор „Београдских електрана“ извесни Раде Баста, бивши повереник Драгана Марковића Палме за Војводину, кикбоксер из Зрењанина, који се са званичном платом од 150.000 динара уселио у вилу на Дедињу и који новцем пореских обвезника плаћа своје текстове у таблоидима против политичких противника.

„Захтевамо од градске власти да не уводи додатну таксу на третман отпада 2022. године, јер Београђани не треба да плаћају из свог џепа лош и коруптиван уговор са СУЕЗ-ом за спалионицу у Винчи. По том уговору, Београд би требало да у наредних 30 година плати 1,15 милијарди евра страном концесионару за инвестицију која вреди 300 милиона, и да још на то откупљујемо произведену енергију по цени већој од стандардне међународне“, рекао је Јовановић.

Јовановић је подсетио да је претходна градска власт предлагала да град узме кредит и сам изгради спалионицу у вредности од 179 милиона евра, а да сва произведена енергија буде власништво Града.

„Да закључим, власт признаје да је грејање прескупо, али пристаје да га смањи тек када тиме маркетиншки буду ’покрили’ увођење нове таксе за отпад СУЕЗ-у. Тако грађани неће уопште осетити смањење цене грејања. Уместо да мања цена грејања значи више пара у њиховом џепу, та разлика ће дефакто ићи страном концесионару.