Народна странка

Јовановић за "Данас": Србији је потребан патриотизам 21. века

Јовановић за "Данас": Србији је потребан патриотизам 21. века

Лично не делим политичка уверења колега из Двери, сматрам да је Србији потребан патриотизам за 21. век и да то оличава Народна странка, али их ценим као искрену опозицију и сматрам да би требало направити јединствени опозициони фронт, у који су и они добродошли, каже у разговору за Данас Никола Јовановић, потпредседник Народне странке, упитан како види могућност да странка Бошка Обрадовића приступи Савезу за Србију Драгана Ђиласа. Јовановић је и заменик шефа Ђиласове одборничке групе у Скупштини Београда.

Верујете ли да можете озбиљно да оспорите неки од пројеката СНС у Београду?

У Београду сваки динар мора да се користи паметно и одговорно, јер град има много нерешених проблема. Иако они у београдској скупштини имају јасну већину, мислим да уз подршку јавности и грађанских покрета можемо спречити неке њихове промашене, или чак штетне пројекте. Неразумно је рушити Стари трамвајски мост, само зато што се не уклапа у архитектуру насеља „Београд на води“. Неразумно је гасити железничку станицу у старом градској језгру. Неразумно је давати 200 милиона евра за мост код Аде Хује, јер тих 200 милиона може да се потроши много паметније и много корисније за Београђане. Неразумно је давати странцима за спаљивање отпада из буџета града 38 милиона евра сваке године, када је реч о комуналној активности која свуда у сведу доноси чист профит локалним самоуправама. Наша одборничка група ће бити ослонац за све незадовољне Београђанима и направићемо широк фронт који ће бити у стању да заштити интересе наших суграђана.

На мети се Радојичићевог заменика Горана Весића? Како видите то што он маше подацима о истрази која се у Сједињеним Државама води против људи са којима је лидер Ваше странке Вук Јеремић био у контакту?

На мети сам господина Весића зато сам у „Политици“, још у августу 2017. године, потпуно разоткрио и оспорио његову „визију“ развоја Београда. Аргументовано сам му објаснио да прави силазак Београда на реке значи изградњу пристаништа, ревитализацију луке и изградњу економских капацитета у приобаљу, а не две зграде и шопинг мола. Они заправо зазиђују Београд од река. У том тексту сам тврдио да Београд мора да буде град међународне трговине, да не може да се развија као град јефтине забаве и прања новца и да ће нас актуелна политика трајно закуцати у сиромаштво. Нажалост, уместо цивилизованог дијалога, господин Весић је одлучио да врши притисак на редакцију „Политике“ да се укине моја колумна, а уместо ње је у том листу покренуо фељтон „Београдске разгледнице“, у којем на најприземнији начин блати политичке противнике, а најмање пише о Београду. Он суштински не познаје Београд и не верујем да је уопште емотивно везан за наш град. У последње време против мене наручује и текстове у режимским таблоидима, што ће сигурно почети да ради и господину Радојичићу. Не љутим се, свако има своје методе, па нек грађани одлуче ко ради у њиховом интересу. Против господина Весића немам ништа лично, позивам га да се упристоји и да у градској скупштини водимо културну полемику. Политика би требало да буде достојанствено занимање, а не да родитељи у присуству деце морају да искључују телевизор кад се такви приближе камери.

Каква је сарадња и Ваша лично и Народне странке са Драганом Ђиласом у парламенту Београда? Верујете ли да ће овај Савез прерасти у најјачу опозициону снагу?

Господин Ђилас је шеф заједничке опозиционе одборничке групе, ја сам његов заменик. Сарадња је веома добра и мислим да смо на прве две седнице достојно заступали све оне Београђане који се нису пронашли у политици СНС-а. Поред одборника Народне странке, која је у београдску скупштину послала свој најјачи тим, у групи „Савез за Србију“ су и други изузетни одборници попут Тање Пашић, Борка Стефановића, Жељка Веселиновића и многих других. Желимо да будемо тачка ослонца за све оне у Београду који верују да је другачија политика могућа и да не заслужујемо да се Београд претвара у град кича, шунда, јефтине забаве, сиротињских фавела и насиља.

Рекли сте приликом избора Зорана Радојичића за градоначелника да Вам је јасно због чега он треба напредњацима, али не и зашто они требају њему. Као опозициони одборник како ћете се поставити према Радојичићу?

Поставићу се са поштовањем и са искреном жељом да се покаже као успешан градоначелник. С друге стране, сумњам да ће му владајућа већина то дозволити. Да би господин Радојичић био добар градоначелник, неопходно је да преиспита постојеће пројекте и уговоре у Београду, да се усвоји једна нова развојна визија престонице, као и да се направи отклон од досадашње екипе, која је била носилац корупције у граду.