Народна странка

Јовановић: До 1. октобра реализовано само 34 одсто планираних инвестиција у Београду

Јовановић: До 1. октобра реализовано само 34 одсто планираних инвестиција у Београду

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе Савеза за Србију у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је данас да је од 19,3 милијарде динара, колико је буџетом за ову годину опредељено за инвестиције у главном граду, до 1. октобра реализовано 6,5 милијарди, односно 34 одсто плана, што је разлог због којег нема нових школа, вртића и амбуланти у Београду.

Јовановић је новинарима, уочи почетка седнице Скупштине Београда на чијем је дневном реду ребаланс градског буџета, рекао да је у мандатима претходних власти за инвестиције у Београду годишње издвајано између 200 и 300 милиона евра, а да је у првих девет месеци ове године у ту сврху реализовано 56 милиона евра, уз пројекцију да до краја година тај износ достигне 75 милиона евра.

"Секретаријат за инвестиције остварио је у првих девет месеци само 30 одсто плана. То се дешава када су градски секретари и директори јавних комуналних предузећа високи функционери СНС, а не људи који знају како се спроводе пројекти. Инвестиције чине девет одсто у јавним расходима и то је доказ зашто је ово најгора власт у историји Београда и зашто град пропада", оценио је Јовановић.

Јовановић је навео да је за обнову обданишта у Овчи реализовано 0,3 одсто планираних средстава, за амбуланту у Борчи 2,4 одсто, за реконструкцију Улице кнеза Милоша 0,0005 одсто плана, док је у оквиру пројекта изградње гондоле на Калемегдану искоришћен 51,6 одсто планираних средстава, односно око 454.000 евра „за то што су посекли бориће".

"За реконструкцију школе 'Светислав Голубовић Митраљета’ у Земуну искоришћено је 0,6 одсто планираних средстава, док је за трошкове кабинета градоначелника и заменика градоначелника искоришћеност плана 83 одсто, односно 776.000 евра", рекао је Јовановић.

Говорећи о дневном реду данашње седнице Скупштине града, Јовановић је казао да ће између осталог, бити усвојена Одлука о комуналној милицији по којој ће милиционери моћи да раде у цивилу и да примењују силу у виду пендрека и бибер спреја.

"Данас ће усвојити и измене Пословника Скупштине Београда, по којима ће уместо досадашње праксе, по којој је само градоначелник могао да говори по 10 минута о било којој тачки дневног реда, сада и заменик градоначелника имати то право. То је још један доказ како се понижава градоначелник и како заменик узурпира функцију градоначелника", оценио је Јовановић.