Народна странка

Јовановић: Грађани да се на референдуму изјасне о радовима у центру Београда

Јовановић: Грађани да се на референдуму изјасне о радовима у центру Београда

Потпредседник Народне странке и шеф одборничке групе „Савез за Србију“ у Скупштини Београда Никола Јовановић изјавио је данас да би грађани на референдуму требало да се изјасне о прескупим и предугим радовима у центру Београда којима се највероватније проширује пешачка зона, противно урбанистичким плановима.

Јовановић је телевизији Н1 рекао да би до референдума требало да пружити отпор радовима, привући медијску пажњу и усмерити пажњу грађана на радове у центру Београда.

„Референдумско изјашњавање грађана је цивилизацијска тековима. Градске власти у Лондону су намеравале да улицу Оксфорд претворе у пешачку зону, али су се грађани изјаснили против тога и град је одустао“, додао је Јовановић.  

Јовановић је истакао да „преоравање“ Трга Републике траје 420 дана и кошта грађане милијарду динара, и додао да је толико коштала и обнова средњевековне тврђаве у Голупцу.

„Панчевачки мост и Сава центар су изграђени за 420 дана, а градња Емпајер стејт билдинга у Њујорку је трајала 10 дана краће него што Горан Весић поплочава Трг Републике“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да се иза реконструкције Трга Републике крије проширење пешачке зоне тако да Васина улица, кључна за саобраћај у том делу града, буде затворена.

„То је незаконито, јер пешачка зона мора бити предвиђена урбанистичким планом, а и грађани морају бити питани. И не само грађани, него и стручњаци, који су се изјаснили и против гондоле на Калемегдану",  додао је Јовановић.

Јовановић је, поводом јучерашњег напада на члана Народне странке Марка Драгославића, истакао да се напад догодио пошто је Драгославић снимао „нелегално преоравање Трга Републике“, а нападач му је опсовао мајку.

„Део одговорности сноси и Драгославић, који доста ствари рекао том човеку и жао му је због тога, али насиље се не сме оправдавати“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да је он последњи човек који би оправдавао насиље, јер и сам у градском парламенту трпи увреде од Горана Весића и одборника СНС-а, али не одговара насиљем.

„Ја сам доживљавао невероватне псовке у градској скупштини од Весића, па га нисам нокаутирао. Васпитан сам да не користим физичко насиље“, истакао је Јовановић.