Народна странка

Јовановић: Бојкот избора ако у наредна два месеца не буде суштинских промена изборних услова

Јовановић: Бојкот избора ако у наредна два месеца не буде суштинских промена изборних услова

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић рекао је за „Блиц“ да се залаже за бојкот избора ако се у наредна два месеца нешто суштински не помени, у шта не верује, и да би странке које би изашле на изборе легитимисале нефер и фаличне изборне услова, као и политичко насиље које владајућа већина спроводи не само над опозицијом, него и над грађанима.

Шта би могле да буду слабе тачке опозиције, а шта може бити предност ако изађе на изборе?

Опозиционе странке које би изашле на изборе легитимисале би овакве нефер и фаличне изборне услове, као и политичко насиље које владајућа већина спроводи не само над опозицијом, већ и над грађанима. Изласком под оваквим изборним условима опозиција би можда добила посланичка или одборничка места, али би изгубила на кредибилитету и моралном терену.

Да ли сте за бојкот или против њега?

Не могу као потпредседник Народне странке да говоримо у њено име док органи не усвоје формалну одлуку и док је председник странке званично не саопшти. Мој став је познат, залажем се за бојкот избора, уколико се у наредна два месеца нешто суштински не промени, у шта искрено не верујем. Уосталом, одборничка група Савез за Србију у Скупштини Београда, којој припада и Народна странка, међу првима је кренула у бојкот институција система и показала да ванинституционална борба може бити успешна и учинковита.

Какав је потенцијал српске опозиције?

Сматрам да опозиција није још успела да покаже своје пуне могућности, највише због кампање сатанизације коју извршна власт води против ње, али и због немогућности да у медијима изнесе критику и предлоге. Зато је неопходно да се изборимо за нормалне услове и за политички и за изборе. И то не да би неки људи из опозиције засели у фотеље и били привезак система, већ да би грађани добили пуну могућност да слободно бирају најбоље. И, јако је важно, да би и ова, али и свака наредна власт била сменљива.

Колико су политичке опције које су се појављивале, па нестајале, деморалисале корпус опозиционих гласача?

Не верујем у „фору“ у политици. Сматрам да је то превише озбиљна област да би се неко тиме бавио из хобија, због инстант популарности или по налогу. Морамо изградити неколико јаких странака у опозицији и морамо наступати у заједничком фронту и јединственој колони. Барем до смене ове аутократске власти и демонтаже тоталитарног друштва у које нас она уводи.