Народна странка

Јовановић за "Данас": Суштина протеста је потпуна промена система

Јовановић за "Данас": Суштина протеста је потпуна промена система

У Србији је на делу аутентична народна буна против власти, али и целокупног система, зачетог још деведесетих година. Узимајући у обзир величину Србије и Француске, побуна у нашој земљи је око три пута масовнија него што су то тамо „жути прслуци“. Како смо дошли до тога да је Србија данас земља најмасовнијих антирежимских протеста у Европи?

Објашњење је једноставно. Актуелна управљачка екипа је дошла на власт 2012. године на крилима одређеног оправданог беса народа. Садашњи режим је тада обећавао да ће исправити грешке из деведесетих, заштити најсиромашније од спорних елемената транзиције, водити суверенистичку политику, као и да ће променити политички систем у земљи.

Испоставило се да се заправо радило о групи опортуниста, која је незадовољство народа (зло)употребила - не да мења систем, већ да га монополизује, цементира и притом елиминише сваку алтернативу и критику. Не постоји обећање које нису прекршили. Од департизације, преко пензија, до Косова.

Пошли су од тога да народ у Србији неће више имати енергије и воље да поново тражи корените и суштинске промене, већ да ће свако појединачно бити принуђен да се у постојећем систему „сналази“, то јест да голу егзистенцију купује лојалношћу вођи и владајућој партији. Кључну грешку су направили када су поверовали да се у грађанима неће у неком моменту пробудити пркос и нагон за самоодржањем.

У првој фази протеста учествују они који су већ годинама свесни штетног карактера ове власти, али нису до сада видели алтернативу, односну тачку ослонца. Та препрека је отклоњена уједињавањем опозиције и обећањем да ће формирати заједничку листу на првим фер изборима у Србији.

Међутим, протести се полако шире и на оне које су до сада вољно или невољно подржавали овај режим. После скоро седам година власти, постаје и њима јасно да је ова управљачка екипа гаранција за сиромаштво и непотизам, као и да флертује са криминалним структурама.

Суштина „Споразума са народом“ који је понудила уједињена опозиција јесте зато гарантовање и њима да ће се систем из корена мењати. Те промене ће обухватати све сегменте друштва и највероватније ће бити крунисане новим уставом, након правог и свеобухватног унутрашњег дијалога који ће уследити када се врати нормалност у земљу. А враћање нормалности ће бити задатак прелазне владе на челу са нестраначким премијером, која ће спровести 12 кључних мера из анекса споразума.

Власт нема одговор на масовне протесте у Србији, утолико више што су у великој мери спонтани, шаренолики и што се одржавају на обновљеној енергији и нади људи, а не на принуди или чврстој организацији. Како се незадовољство шири и на оне који су се до скоро надали егзистенцији и правди у постојећем систему, али сад виде да од тога нема ништа - тако ће протести нарастати. У марту и априлу ће бити дупло већи.

Власт нема одговор ни на бојкот институција од стране опозиције. Ми, одборници опозиције из Београда, први смо трајно напустили скупштину града, иако је она била поприште најжешће борбе са режимом, током које нисмо устукнули један милиметар, разобличујући све катастрофалне потезе градске власти. Али излазак одборника и посланика опозиције из система носи важну поруку која надилази све тренутне интересе: систем мора да се из корена мења, јер стари више нема никакав легитимитет. Бојкот институција је и додатни доказ спремности да нећемо изаћи на изборе под садашњим условима, због чега се председник државе ни не усуђује да их распише.

Неспреман да призна да више није вољени вођа чија је само једна реч довољна да угаси незадовољство или да пребаци кривицу за стање на друге, актуелни председник ће у наредном периоду вући нове погрешне потезе. Будући да нема одговоре на суштинске проблеме и изазове у Србији, јер их никад и није искрено тражио, ослањајући се искључиво на маркетинг и култ личности, актуелни председник ће у турнеји по Србији, која већ подсећа на опроштајну, само откривати слабости.

Весници промена су већ видљиви. Режим ће попустити пред бројем људи на улици, а промена која се већ дешава пред нашим очима биће, дубоко верујем, потврђена на првим нормалним изборима. На опозицији и грађанима је да остану мирни, упорни и да не дозволе било коме да направи трули компромис са режимом, или сутра са остацима старог система у Србији.

 

Никола Јовановић,

потпредседник Народне странке

 

Објављено у листу "Данас".