Народна странка

Антић: Положај Срба најгори у Црној Гори, на делу је хрватски модел асимилације

Антић: Положај Срба најгори у Црној Гори, на делу је хрватски модел асимилације

Положај Срба је међу свим државама региона најгори у Црној Гори, где српски народ нема никаква права, док остале земље следе хрватски модел асимилације Срба, наводи се у данас представљеном Извештају Напредног клуба о политичким правима српског народа у региону.

„Српски народ је изложен непрекидној кампањи мржње, а око 1,8 милиона Срба у региону живи под сталним притисцима и у току је процес асимилације, осим у Румунији и Мађарској“, рекао је председник Напредног клуба и члан Политичког савета Народне странке Чедомир Антић на конференцији за новинаре у Медија центру.

Антић је подсетио да се данас навршава годишњица хрватске акције „Олуја“, и истакао да је положај Срба веома лош у Хрватској, где је ментално стање рата извор и узор како би требало асимиловати српски народ, и да се тај модел следи у Црној Гори, Босни и Херцеговини, па и у Македонији.

„У Црној Гори трећину народа чини српско становништво које нема никаква права. Права Срба су у Републици Српској заштићена захваљујући лошем рату, али су у току стални притисци да се Дејтонски споразум измени“, рекао је Антић.

Антић је навео да велике силе, попут САД и Велике Британије, показују потпуно неразумевање за Србе јер тврде да би БиХ требало да буде унитарна и да би требало да постоји један босански народ и један босански језик, док су са истовремено „спремне да ратују за Косово“.

„У Македонији има процентуално мање Албанаца него Срба у Црној Гори, а уживају неупоредиво већа права. Срби у Македонији су добили одређена права, али су Тиранском платформом Срби означени као сакривци за наводни геноцид над Албанцима“, рекао је Антић.

Антић је додао да су Срби после ратова у бившој Југославији стекли одређена права у околним државама, али су та права сада на удару.

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић рекла је да је Хрватска донела „и неке добре законе, али јој у пракси смета ћирилично писмо“ које се напада чекићима, док се српски идентитет напада агресивном асимилацијом, а у новије време и тешком дискриминацијом усвајањем Закона о правима хрватских бранитеља.

„Тим законом, који садржи очигледне неистине, отвара се лов на Србе и уводи потпуна дискриминација“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Потпредседница Народне странке је истакла да велике несреће као што је „Олуја“ не смеју бити оквир за страначко продуцирање једне странке и једног човека.

"Када би актуелна власт у Србији спроводила Бечки споразум са пола снаге с којим спроводи српски део Бриселског споразума, многа питања избеглица и повратника би била решена", рекла је Санда Рашковић Ивић.

Санда Рашковић Ивић је истакла да на Косову, српској државној територији, Срби живе у страху и прогону не само од Албанаца, него и од мафијашких структура повезаних са актерима режима у Београду.