Народна странка

Алексић: Зајечарски водовод пљачка грађане, узбуњивач добио отказ

Алексић: Зајечарски водовод пљачка грађане, узбуњивач добио отказ

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић позвао је данас тужилаштво да покрене истрагу и детаљно испита наводе узбуњивача из зајечарског водовода Драгослава Илића, који је указао на злоупотребе којима је то јавно комунално предузеће оштећено за више од 50 милиона у пословима са фирмом „Делта аграр“, а потом незаконито добио отказ.   

„Илић је аргументовано указао на противзаконито понашање директора Водовода Зајечар Николе Шарчевића, кадра СНС-а, који је омогућио ’Делта аграру’ да своје воћњаке залива пијаћом водом по цени од 38 динара по кубном метру, док грађани воду плаћају 60 динара по кубном метру“, рекао је Алексић у Зајечару, на конференцији за новинаре.

Алексић је истакао да су грађани Зајечара тако „само у првих 10 месеци ове године поклонили ’Делта аграру’ 16 милиона динара“ због разлике у цени воде.

„’Делта аграр’ је до 2020. године плаћао кубик воде 141 динар, што је цена воде за привреднике, а онда је Шарчевић тој фирми спустио цену на 38 динара по кубику. Дакле, уместо ’Делта аграр’ плати укупно утрошену воду 21 милион динара, та фирма је платила нешто више од пет милиона динара“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да све фирме које послују у Србији, без обзира „да ли је реч о Делти, Панасонику или Мерцедесу“, морају своје пословање заснивати на законима а не на корупцији и пљачки грађана.

„То у Зајечару није случај и зато морају да одговарају сви који су овако брутално и бахато опљачкали грађане. Пљачка је потпуно јасна и то показују и уговори на које је Илић указао“, додао је Алексић.  

Илић, који је до отказа у водоводу радио више од 30 година, а 10 година је био технички директор, рекао је да је отказ добио три месеца пред старосну пензију јер је указао на „очигледне злоупотребе и незаконитости“.

„Водовод је ове године оштећен за укупно више од 50 милиона динара. Шарчевић ми  је дао отказ јер сам се побунио против посла са ’Делата аграром’. Он је рекао да би тој фирми требало да направимо црпну станицу која би транспортовала техничку воду, али сам одмах рекао да ми имамо само систем за транспорт воде за пиће. Шарчевић је рекао да ће он то да ’пегла’, а потом је направљена црпна станица која нема дозволе, а на њу је потрошено 26 милиона динара“, рекао је Илић.

Илић је навео да у зајечарском водоводу „влада атмосфера страха од отказа“, и додао да је Шарчевић на све важне позиције довео своје људе.

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, рекао је да би грађани Зајечара требало да буду поносни на Илића, који је ризиковао посао тако што је покушао да заштити јавно добро, што је учинио и узбуњивач из „Крушика“ Александар Обрадовић.

„Илић је поднео кривичну пријаву против Шарчевића и прекршајну пријаву због мобинга, која га је штитила од отказа, као и представку Агенцији за борбу против корупције. Ситуација је јасна – вода је јавни ресурс који Шарчевић и његови пословни партнер ’Делта аграр’ третирају као Алајбегову сламу која нема никакву вредност“, навео је Гајић.

Гајић је истакао да ће Народна странка и даље разоткривати корупцију и штитити све грађане који ће указивати на незаконитости и злоупотребе.