Народна странка

Алексић: Високи функционери МУП-а тукли грађане, Ребић да предузме мере или нека се повуче

Алексић: Високи функционери МУП-а тукли грађане, Ребић да предузме мере или нека се повуче

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић питао је данас директора полиције Владимира Ребића шта ће учинити пошто су се појавиле фотографије и снимци на којима се види како функционери МУП-а, чија је имена и функције навео, брутално пребијају грађане који леже на земљи и не пружају отпор.

„Пошто је Ребић рекао да ће преиспитати да ли је употребљена прекомерна сила, ево му прилике – имена, презимена и функције, па да видимо државу на делу или нека се Ребић повуче, а не да буде пуки извршилац наредби диктаторског режима који се обрачунава са сваким грађанином који се усуди да каже било шта против власти. Не може се бес народа ућуткати присилом“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре испред Скупштине Србије.

Алексић је истакао да су грађане током протеста брутално тукли високи функционери МУП-а – шеф одсека у Одељењу за борбу против дроге Предраг Јандрић, припадник Службе унутрашње контроле МУП-а Иван Ђуретић, звани Калчо и заменик шефа Управе криминалистичке полиције (УКП) Срећко Лазић.

Грађани који су приведени или су претрпели полицијску тортуру на протестима могу се за бесплатну правну помоћ обратити правном тиму на телефон 062294901.

Алексић је показао више фотографија на којима се види како они туку и шутирају грађане и газе људе који се боре за ваздух, и упитао да ли је то начин на који би полиција требало да поступа према грађанима који је плаћају?

„Људи које сам поменуо били су блиски сарадници и пријатељи Дијане Хркаловић, бивше државне секретарке МУП-а Србије. Сви су повезани са њом. Они су били и у екипи са неким службеницима ухапшеним у случају ’Јовањица’ Зораном Баштовановићем и Браниславом Радосављевићем“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је власт скупштину претворила у полицијску станицу, јер полиција приводи грађане у зграду парламента, што се „не може догодити у нормално уређеном друштву“.

„Све што се последњих дана догађа у Србији је резултат потпуног безумља у које нас је увео Александар Вучић, који је својом политиком извео грађане на улице. На улицама су грађани који протестују јер је уништио институције, погазио Устав и демократију, од избора направио фарсу, а грађане довео у здравствену опасност“, рекао је Алексић.

ГАЈИЋ: ГРАЂАНИ НЕ МОРАЈУ ДА ПОЛИЦИЈИ ДАЈУ ИЗЈАВУ

Председник Правног савета Народне странке, адвокат Владимир Гајић, поновио је да грађани имају право на адвоката и ако су приведени само на информативни разговор.

"Можете да одбијете да дате изјаву, да било шта потпишете, само морате да дате личну карту", рекао је Гајић, и додао да грађани не би требало да дозволе да их власт третира као криминалце.

„Пружите отпор, ништа не морате да потпишете, будите храбри. Нисте ништа криви, имате право да демонстрирате и протестујете, то је ваше уставно право и не морате због тога не морате ништа да разговарате са полицијом. Дужни сте само да се одазовете позиву полиције и да им дате личну карту“, поручио је Гајић грађанима.

Гајић је објаснио да се до приведених тешко долази и да је Чеду Шкора, кога је полиција у суботу увече с леђа срушила испред скупштине, "цео дан тражио и на крају га једва пронашао у Прекршајном суду".

Додао је да је у недељу ујутру приведен син карикатуристе Душана Петричића, којег су држали четири сата јер је "на друштвеним мрежама поделио предлоге како грађани треба да се понашају".