Народна странка

Алексић: Поскупљење тестова на вирус корона је ратно профитерство

Алексић: Поскупљење тестова на вирус корона је ратно профитерство

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да се поскупљење ПЦР тестова на вирус корона на 9.000 динара може поредити са „ратним профитерством“, јер неко усред епидемије покушава да оствари екстрапрофит док је у Србији дневно и до 8.000 новозаражених.

„Уместо да буду што јефтинији, Влада Србије је подигла цену ПЦР тестова. Поред поскупљења тестова, због којег многи грађани неће моћи да се лече, поскупеће и струја, вода, цигарете, бензин и то ће очекује грађане следеће године“, рекао је Алексић у емисији „Реч на реч“ Радио-телевизије Србије.

Алексић је навео да је цена ПЦР теста у Мађарској и Бугарској 55 евра, а у Француској између 55 и 70 евра.

„Народна странка сматра да је било неопходно већ спровести масовно тестирање, као што је урађено у Сингапуру и Јужној Кореји, и да је то држава морала да уради пошто се власт већ хвали да има довољно новца у буџету и да је Србија економски тигар“, рекао је Алексић.

Алексић је позвао грађане Србије да верују „лекарима јер је власт све време у политичкој кампањи и њима се не може веровати“.

Алексић је истакао да Народна странка сматра да „не би требало пооштравати мере и уводити ванредно стање и полицијски час“, али да би грађани предстојеће празнике требало да проведу „код куће са својим породицама“.

„Истовремено, неопходан је озбиљан пакет помоћи који ће добити угоститељи, фризери и сви мали предузетници, уместо што држава баца десетине милиона евра на стране инвеститоре, као што је недавно дат 41 милион евра ’Тојо тајерсу’, односно 80.000 евра по раднику. Здравље грађана је најбитније, али морамо водити рачуна о онима који ће претрпети штете. Србија је у првом таласу епидемије остала без 200.000 радних места“, рекао је Алексић.  

Алексић је навео да је „здравствени систем пукао“, што виде и грађани којима је потребно лечење.

„Људи стари 90 година чекају испред амбуланти сатима огрнути ћебадима, а за пацијенте који се лече од других болести нема возила Хитне помоћи, не могу да иду на дијализу, не зна се ко је заражен а ко није, људи који имају симптоме су наводно негативни на вирус, а они који немају симптоме су позитивни и влада невероватна конфузија“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да би вакцинација требало да буде спроведена на добровољној бази.

„Став Народне странке је да се узме најдоступнија вакцина, ако добије дозволу Агенције за лекове и медицинска средства. Пошто се власт хвали добрим односима са многим државама, нека понуди све три вакцине – америчку, кинеску и руску, па нека грађани одлуче коју ће користити“, рекао је Алексић.

„У овом тренутку је најважније да се утврде приоритети за вакцинацију и свакако су на првом месту здравствени радници, а следе хронични болесници и људи старији од 65 година, а потом војска, полиција и просветни радници“, навео је Алексић.