Народна странка

Алексић: Омогућити пољопривредницима да раде на њивама и после 17 сати

Алексић: Омогућити пољопривредницима да раде на њивама и после 17 сати

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић апеловао је данас на државне органе да размотре могућност да пољопривредни произвођачи и радници који раде на пољопривредним имањима буду изузети од одлуке о забрани кретања после 17 сати.

„Неопходно је омогућити пољопривредницима да обрађују своја имања током целог дана, јер они производе храну за све грађане Србије и јер би требало имати у виду важност хране, нарочито у кризним ситуацијама. Они морају да раде свој посао током целог дана како не би био доведен у питање опстанак пољопривредне производње, а радови су у пуном јеку у ово доба године“, рекао је Алексић.

Алексић, који је и председник Одбора Народне странке за пољопривреду, додао је да пољопривредници морају да напусте своје њиве већ око 16 сати, јер је кретање забрањено од 17 сати.

„Много је већи ризик од заразе у затвореним фабричким халама у Србији у којима ради и по 2.500 људи у време ван забране кретања, него ако пољопривредници обављају своје радове на отвореном и после забране кретања“, рекао је Алексић.

Алексић је позвао државу и да размотри могућност да пољопривреднике широм Србије ангажује за дезинфекцију градских, односно урбаних зона, и јавних површина.  

„Произвођачи воћа имају велике атомизере (распршиваче) и преко локалних штабова за ванредне ситуације могу да их ставе у функцију дезинфекције јавних површина током вечерњих и ноћних часова, када важи забрана кретања“, прецизирао је Алексић.