Народна странка

Алексић за „Блиц“: Народна странка држи реч, а Ђилас је променио став

Алексић за „Блиц“: Народна странка држи реч, а Ђилас је променио став

Објављено у листу "Блиц".

 

Вероватно први пут у историји, можемо рећи да скупштина суштински не постоји, јер се оно што се тамо догађа више не разликује од „Задруге“ и „Парова“, уз бесомучну пропаганду режима и љагање сваког ко не подржава актуелну власт.

Ово у интервјуу за „Блиц“ каже Мирослав Алексић, потпредседник Народне странке, и тврди да се упркос таквој ситуацији у парламенту, „сада види да је бојкот био исправна одлука“.

Али, да је СзС освојио 10 одсто, ви бисте данас били у скупштинским клупама, имали бисте значајно време у телевизијским преносима да покажете какви сте ви…

Наш циљ је промена система и власти која осам година брутално лаже грађане и разара Србију. Алтернатива томе је била да седнемо у посланичке фотеље и учествујемо у ријалитију који су направили од највишег законодавног тела у држави.

Ни са партнерима у Удруженој опозицији Србије не цветају руже. УОПС је недавно усвојио одлуку да та коалиција треба да изађе са својом платформом за дијалог око изборних услова. Занимљиво је да је за тај предлог гласала Народна странка, али не ССП и ДС. Шта значи тај закључак и да ли је било свађе?

Циљ оснивања УОПС-а била је борба за боље изборне услове. УОПС није усвојио никакву одлуку, јер се одлуке доносе консезусом. Није било свађе, али су ССП, ДС и Покрет за преокрет тражили да у израду документа о изборним условима укључимо и неке странке које су погазиле реч дату грађанима Србије и изашле на изборе. Тиме су директно довели у питање постојање УОПС-а, јер је он управо и формиран да би се раздвојило жито од кукоља.

Инсистирате да нема  сарадње ни са ким ко је прекршио одлуку о изласку на изборе. Да ли постоји шанса да под неким условима промените одлуку?

Народна странка сматра да се не можемо за слободне изборе борити са онима којима је Александар Вучић скупљао потписе и којима су услови били довољно добри и 21. јуна. Нема никакве гаранције да они који су једном слагали грађане и партнере из опозиције неће то поновити, и са таквима се не можемо борити против оваквог режима.

Зашто сте толико искључиви?

Нисмо искључиви, него држимо реч коју смо дали грађанима Србије и партнерима из УОПС-а приликом оснивања те организације. Уосталом, до пре неколико месеци исто су говорили и Драган Ђилас и још неки опозициони политичари. Питање је за њих зашто су променили став. Сви смо поднели жртве због бојкота и подсећам да је потпредседник ДС Саша Пауновић искључен из те странке јер је изашао на изборе, а ДС сада сарађује са ПСГ, који је такође изашао на изборе.

Шта ће се догодити уколико Странка слободе и правде направи договор са ПСГ или СДС?

Очигледно је да су се већ договорили и да тако руше УОПС. На Ђиласу је одлука да ли ће се опозиција разјединити и да ли ће УОПС преживети, као и да ли ће за партнере у борби против режима изабрати нас или ПСГ, Ненада Чанка, ДСС и сличне.

Постоји мишљење да је лидер ваше странке Вук Јеремић тај који руши јединство опозиције. Како то коментаришете?

Јеремић је последњи који би рушио јединство опозиције, јер се Народна странка од свог оснивања залаже за јединствен опозициони фронт. Опозиција се први пут ујединила 2018. године, када је Народна странка подржала Ђиласа као кандидата ПСГ-а за градоначелника Београда. Спремни смо на сарадњу са свима који су бојкотовали лажне изборе и који су доказали да држе дату реч, и поред тога што је Ђилас покушао да нанесе ударац испод појаса Народној странци преко Николе Јовановића.  

Који то услови треба да буду испуњени да бисте ви у Народној странци рекли: ”Да, излазимо на изборе”?

Пре свега, услови су ослобађање медија и слободан и демократски предизборни и изборни процес, а излазак на изборе ће пре свега зависити од тога да ли ћемо о томе постићи договор у дијалогу са властима уз посредовање ЕУ.

Ко би по вама био најбоље решење за председничког кандидата? И да ли је боље да Вучић има једног или више противкандидата?

Постоји више кандидата који би могли да се супротставе Вучићу, али је бесмислено сада говорити о томе, јер би оваква таблоидна машинерија режима чак и од Новака Ђоковића за неколико месеци направила домаћег издајника и страног плаћеника. Народна странка сматра да би опозиција на председничким изборима требало да има једног кандидата.

Како коментаришете мере Владе у вези са епидемијом короне?

Стање у Србији најбоље одсликава потпуни распад система током борбе против епидемије вируса корона. Од Кризног штаба је направљено политичко тело које чине подобни лекари, а власт је уместо да се бори за здравље и животе грађана, у сталној борби за политички рејтинг. Грађани су са правом потпуно изгубили поверење у све што им се саопштава у вези са ковидом-19, што и није чудно, јер су их почетком године убеђивали да је то најсмешнији вирус и да иду у шопинг у Италију, па да ће нам гробља бити мала колико ће бити мртвих, па да смо пред изборе победили корону, да бисмо у последњих неколико месеци доживели катастрофу. За све то време, власт уместо да сноси последице због своје неспособности, одговорност пребацује на грађане Србије и опозицију.

 

Интервју приредила новинарка "Блица" Ивана Мастиловић Јаснић