Народна странка

Алексић: Инвестирање Телекома вероватно највећа пљачка у историји Србије

Алексић: Инвестирање Телекома вероватно највећа пљачка у историји Србије

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је инвестирање Телекома Србија у неколико кабловских оператера "вероватно највећа пљачка у новијој историји, а можда и икада у Србији".

"Да имамо надлежне органе и да функционишу институције у Србији, кривичне пријаве (због пословања Телекома) би давно требало да буду поднете. Пре више од седам месеци говорио сам о томе и навео јасне податке и чињенице. Пошто није било реакције, јуче сам поднео кривичну пријаву против Надзорног одбора Телекома, који је донео одлуку о томе да Телеком потроши пола милијарде евра на куповину мањих кабловских оператера", рекао је Алексић телевизији Н1.

Алексић је подсетио и да је Тужилаштву за организовани криминал поднео кривичну пријаву и против директора Државне ревизорске институције Душка Пејовића.

"Пејовић је, према мојим информацијама, прикривао процес ревизије те аквизиције. Пријава је поднета против заступника државног капитала у том Телекому, као и против надлежних у министарствима привреде и телекомуникација", рекао је Алексић.

Алексић је прецизирао да је Надзорни одбор Телекома именовала Влада Србије и да је занимљиво да не постоји „никакав траг" да је влада дала сагласност за такву трансакцију.

"Ти људи су донели одлуку да предузеће ’Коперникус технолоџи’ плате 195 милиона евра, а да је вредност капитала те фирме била 10 милиона евра", рекао је Алексић, и додао да је у фирма "Радијус вектор" плаћена 110 милиона евра, док је вредност капитала износила тек 4,5 милиона евра.

Алексић је навео да је од октобра 2018. године до јула 2019. године Наџорни одбор донео одлуку да се са пола милијарде евра инвестира у предузећа која према свим финансијским извештајима имају проблема у пословању.

„Телеком се задужио да би остварио ове инвестиције, а најсумњивија је инвестиција у компанију Коперникус. Донео сам све доказе, поднео кривичну пријаву, и веровао сам да ће већ данас неко да се огласи, али се то није десило", рекао је Алексић.

Алексић је истакао да би у Државној ревизорској институцији морали да знају шта се дешавало у Телекому у вези са куповином малих кабловских оператера, као и да би тужилаштво морало да се обрати Државној ревизорској институцији и да тражи податке јер се тамо јасно види колика је корупција у питању.

"Државна ревизорска институција је већ дуже време партијска фирма Александра Вучића која има задатак да утврди да ли је било неправилности, да онда то прикрије, а да њему да праве податке, како би се он разрачунавао са својим партијским колегама и коалиционим партнерима", рекао је Алексић.

Алексић је, поводом насртаја извршног директора за људске ресурсе Телекома Србија Драшка Марковића на потпредседницу Странке слободе и правде Маринику Тепић, рекао да је то резултат страха одговорних због свега што се о Телекому у јавности говори.