Народна странка

Алексић: Кривична пријава због пљачке 500 милиона евра из Телекома

Алексић: Кривична пријава због пљачке 500 милиона евра из Телекома

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић поднео је данас Тужилаштву за организовани криминал кривичну пријаву против више одговорних за трансакције Телекома Србија којима је то државно предузеће купило неколико кабловских оператера за укупно 500 милиона евра.

Алексић је кривичну пријаву поднео против чланова Надзорног одбора Телекома, представника државног капитала у Телекому Драгана Ђоковића, председника Државне ревизорске институције Душка Пејовића, бившег власника кабловског оператера "Копреникус" Срђана Миловановића и одговорних лица у Министарству привреде и Министарству трговине, туризма и телекомуникација.

„Одлучио сам да поднесем кривичну пријаву пошто није било реакција тужилаштва на питања која сам у јануару поставио о одлуци Телекома Србија да купи кабловске оператере по ценама вишеструко већим од реалних“, рекао је Алексић новинарима испред Тужилаштва за организовани криминал.

"Телеком је купио већи број мањих кабловских оператера, што не би било чудно да износ који је платио није 10 пута већи од тржишног", рекао је Алексић о трансакцијама за куповину фирме "Коперникус технолоџи" и других мањих оператера.

„Све више људи из јавних предузећа нас из дана у дан контактира и они сугеришу на пљачку коју осам година спроводи режим. Поручујем им да врло добро знамо и да имамо све информације и како краду и на који начин краду и да ће доћи дан када ће независне институције све истражити и одговараће сви који су крали из државне касе“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да се државни Телеком додатно задужио да би „Коперникус технолоџи“ платио 195 милиона евра, чија је тадашња вредност капитала износила свега 10 милиона евра па је тако плаћен 19 пута више него што је вредео.

"Надзорни одбор Телекома је на предлог Министарства привреде донео одлуку да за пола милијарде државног новца купе предузеће сумњивог бонитета, са великим дуговима и континуираним падом прихода", навео је Алексић.

Алексић је додао да одговорнима није сметало да закључе такву трансакцију и поред података о паду прихода "Коперникуса" пре краја 2018. године, када га је Телеком купио.

Потпредседник Народне странке је истакао да је државни ревизор саучесник у тој операцији јер у својој ревизији није аквизиције није уочио велике нелогичности и разлике између плаћене цене вредности фирми које је Телеком купио, и додао да је задатак ревизора „очигледно био да замаскира крађу“.

"Очекујем да ће тужилаштво покренути истрагу јер је незабележено да неко на овако видљив начин из Телекома извуче пола милијарде евра", нагласио је Алексић.

Алексић је подсетио да је ПКБ са имовином од 17.000 хектара продат за 105 милиона евра, а да је Телеком фирму "Радијус вектор", једног од оператера, платио 110 милиона, као и да је бивши власник Коперникуса Срђан Миловановић, пошто је добио 195 милиона евра, купио телевизије са националним фреквенцијама Прва и О2 за 180 милиона евра.