Народна странка

Алексић: Хитне оставке Вучића, Маје Гојковић, Ане Брнабић и целе Владе Србије

Алексић: Хитне оставке Вучића, Маје Гојковић, Ане Брнабић и целе Владе Србије

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да би председник Србије Александар Вучић и цела Влада Србије, односно премијерка Ана Брнабић и сви министри, као и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, требало да поднесу оставке због бројних нерешених афера и катастрофалних резултата седмогодишње владавине СНС-а.

„Морају да поднесу оставке јер нема одговора ни на једно од питања која постављамо годинама. Србија је, према листи међународне организације "CIVICUS", на листи држава у којима су угрожене грађанске слободе, уз Венецуелу, Судан, Авганистан и Саудијску Арабију. Један од наведених разлога јесу напади на независне медије док трају протести у Србији“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Алексић и посланици странака и покрета чланова Савеза за Србију одржали су конференцију за новинаре у холу парламента и постављали питања Влади Србије и министрима, који су били са посланицима владајуће већине у скупштинској сали, у којој није било посланика опозиције.

Алексић је оценио да је рад скупштине велика фарса, јер је режим отео парламент, који више нема никакав легитимитет.

„Питам председницу владе Ану Брнабић зашто је Србија после готово две године још на листи организације ФАТФ, као једина европска држава осумњичена за прање новца и финансирање тероризма, а на листи су и Северна Кореја, Сирија, Ирак, Јемен… Зато Ана Брнабић мора да поднесе оставку“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да би министар унутрашњих послова Небојша Стефановић требало да поднесе оставку јер је Србија прва у региону по броју убистава повезаних са организованим криминалом.

„Од 2012. године до данас догодило се укупно 98 убистава повезаних са криминалом. За то се подноси оставка, министре Стефановићу, и подноси рачун грађанима. Није разрешено ни убиство Оливера Ивановића и то је још један разлог за оставку“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да би министар финансија Синиша Мали требало да поднесе оставку јер ће спољнотрговински дефицит ове године достићи највећи ниво у последњих 10 година.

„У последње три године повећали су минус у робној размени за чак 107 одсто и по томе је Србија ’лидер’, док је раст БДП за прва три месеца ове године само 1,8 одсто. Можемо очекивати да Србија уђе у рецесију до краја године, јер некомпетентни људи лошом политиком воде државу у пропаст“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић мора да поднесе оставку јер је Моравски коридор поскупео за 300 милиона евра, са 500 милиона на 800 милиона.

„Питам Зорану Михајловић и Стефановића зашто није срушен нелегални објекат на Панчићевом врху. Немамо државу, институције, и сваки бахати појединац може у Србији да гради шта год хоће, али зато извршитељи отимају имовину сиромашним грађанима да би наплатили потраживања“, рекао је Алексић.

Алексић је упитао и зашто представници Српске листе и даље седе у такозваном косовском парламенту, где им је коалициони партнер Рамуш Харадинај.

„Када би они изашли, не би било више ни владе ни скупштине у Приштини и таксе би пале. Питам Вучића зашто су и даље тамо. Изгледа због тога што је то један у низу начина да се дође до такозваног правно обавезујућег споразума којим ће Србија признати самопроглашено Косово и омогућити му чланство у УН“, рекао је Алексић.

Алексић и други опозициони посланици су пре почетка седнице дочекали министре испред парламента и указали им на њихове бројне нерешене афере, и поставили букагије на степенице које воде до улаза у скупштину.

„Министар одбране Александар Вулин и Стефановић су побегли када сам им поставио питања, а у скупштини тврде да Савез за Србију бежи од одговорности. То није истина, него власт бежи од букагија“, рекао је Алексић.