Народна странка

Алексић: Све тежи опстанак кућног буџета крије се као државна тајна

Алексић: Све тежи опстанак кућног буџета крије се као државна тајна

“Само је у Србији могуће да се у једном дану учешће БДП-а у јавном дугу смањи са око 60% на око 56% БДП-а, а да се држава не раздужује. Могуће је, јер је само ружичасти режим у Србији спреман да се у маркетиншке сврхе поиграва статистиком и вара грађане”, рекао први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић.

Он је додао да је на ову чињеницу указао Фискални савет у свом најновијем извештају и упозорио да грађани Србије морају бити упознати са реалним стањем.

“Иза тог поигравања статистиком стоји неупитна чињеница о неспособности овог режима и поразна истина о реалном економском стању Србије, коју Синиша Мали и остали министри крију закључану са 24 кључа као државну тајну,”

Алексић, који је и посланик у Скупштини Србије, додаје и да је повећање пензија више “маркетиншки трик”, него потез власти који ће побољшати квалитет живота и кућни буџет.

 “Због константног раста цене горива поскупеће и прехрамбени производи. Бајковите приче ружичастог режима о већој пензији распршиће се у тренутку кад пензионери схвате да ће им повећање пензија  појести поскупљење хране”.

Први потпредседник Народне странке истиче да Влада хитно мора да реагује смањењем акцизе на гориво.

“Грађани који примају ‘минималац’ за пун резервоар горива раде скоро пола месеца. Разлог томе је држава која се у цену уграђује са преко 50 процената. Тако грађани Србије, хтели не хтели, донирају неспособну Владу Србије”, каже Алексић.

Он подсећа и да је просечна цена бензина евро премијум за мање од годину дана скочила са  око 143 динара за литар на 165 динара, док је евродизел са 150,42 поскупео на 170 динара.

Први потпредседник Народне странке позвао је министра финансија Синишу Малог да објасни грађанима како је могуће да држава са “ружичастим растом и суфицитом” неће да смањи акцизу на гориво.