Народна странка

Алексић: Бојкот избора готово известан, следећи округли сто о медијима кључан за одлуку

Алексић: Бојкот избора готово известан, следећи округли сто о медијима кључан за одлуку

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да је бојкот избора „готово известан“, јер режим не жели да омогући услове за фер и демократске изборе, пошто би их тада сигурно изгубио, а да је за одлуку о бојкоту кључан следећи округли сто власти и опозиције, заказан за 19. август, на којем ће медији бити тема.

„Најважније је да буду ослобођени медији које плаћају сви грађани, односно јавни сервиси, јер морамо имати једнаку могућност да своје програме представимо грађанима. Ако власт то не прихвати, мислим да више немамо о чему са њима да разговарамо. То је моје мишљење, а Савез за Србију ће сигурно јединствено донети одлуку да ли ћемо изаћи на изборе или не“, рекао је Алексић телевизији Н1.

Последњи је тренутак да се нешто промени, јер фер изборни услови морају да буду успостављени најкасније шест месеци пре избора. Још има времена да се имплементира највећи део захтева и препорука стручног тима протеста ’Један од пет милиона’, али то мора да уради власт, а не опозиција“, навео је Алексић.  

Алексић је оценио да су разговори власти и опозиције, који се одржавају на Факултету политичких наука, више увод у бојкот избора, него што отварају могућност за суштинске промене изборних услова.

„Присуствујемо тим разговорима да бисмо оголили лаж режима да је у Србији све у реду, јер ништа није у реду, и власт је то признала и данас и оног тренутка када је села да разговара са нама, али није учинила ниједан корак ка успостављању амбијента за нормалан политички живот у Србији“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да представници власти учествују у разговорима са опозицијом јер режим покушава да покаже како наводно хоће да створи боље услове, али да то суштински не жели, јер би био поражен на фер и демократским изборима.

Потпредседник Народне странке је рекао да се препоруке организација Црта, Транспарентност Србија и ЦЕСИД у највећем делу поклапају са препорукама стручног тима протеста, и подсетио да тај тим захтева промену чланова Републичке изборне комисије, као и промену чланова РЕМ-а и директора и чланова Одбора Агенције за борбу против корупције, које би требало да замене стручни људи.

Упитан шта ће се догодити ако опозиција бојкотује изборе, Алексић је одговорио да би бојкот могао да изазове озбиљне поремећаје у Србији и доведе земљу у стање грађанских немира.

„Бојкот би био веома активан, а грађани су на протестима показали да имају спремности и снаге за борбу против диктаторског и ненародног режима. Власт која би у оваквом амбијенту изашла на изборе без опозиције не би имала легитимитет за формирање институција, које ми не бисмо признали, што би директно водило у грађанску непослушност“, рекао је Алексић.

Алексић је оценио да власт није потпуно спремна да изађе на изборе на којима опозиција неће учествовати.

„Кључно питање је решавање косовског проблема. Да ли ће власт без легитимитета моћи да решава то питање“, упитао је Алексић.