Народна странка

Посланици Народне странке и СЗС бојкотују рад Скупштине Србије

Посланици Народне странке и СЗС бојкотују рад Скупштине Србије

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да су опозициони посланици одлучили да бојкотују рад Скупштине Србије јер више не желе да дају легитимитет бахатости владајуће већине и ниподаштавању посланика и грађана које представљају.

„Позивамо све посланике владајуће већине, председницу Скупштине Србије Мају Гојковић и све из извршне власти да поднесу оставке јер су безброј пута прекршили Устав и законе и понашају се као да су приватизовали државу“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре посланика чије су странке и покрети чланови Савеза за Србију, одржаној у парламенту.

Алексић је навео да владајућа већина не хаје за сто хиљада грађана који протестују широм Србије, него се бахати обједињавањем 40 тачака дневног реда у једну и „усваја законе на кило и претвара парламент у проточни бојлер за усвајање закона.

„Нећемо више давати легитимитет скупштини учествовањем на седницама и претварању целе Србије у велики ријалити у којем председник Србије Александар Вучић аутобусима доводи људе на своје говоре да би показао наводну снагу. Он, међутим, тиме неће моћи да спречи људе на улицама градова широм Србије да траже његову оставку“, истакао је Алексић.

Алексић је додао да власт мора да ради за грађане и да заступа њихове интересе и не сме да се оглушује о захтеве незадовољних грађана којих је из дана у дан све више.

Први потпредседник Народне странке је додао да су опозициони посланици током претходне три године учинили све да уразуме владајућу већину, али се све свело на ниподаштавање посланика и грађана које представљају.

„Говорили смо им да не подносе фантомске амандмане којима краду време, а они су наставили да се бахате. Нећемо учествовати у овој фарси и нећемо дозволити девастирање Србије и њених институција и са грађанима Србије ћемо се борити за демократску државу и владавину права“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да је систем у Србији у колапсу и да не функционише нити једна институција, јер су их све отели Вучић и група људи око њега.  

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић рекла је да опозиција бојкотује седнице парламента, јер је престао да буде храм демократије у последњих седам година, од када је СНС на власти, и постао тек параван.

 

„У скупштини нема расправе о томе какав мандат има председник Србије Александар Вучић за преговоре о Косову и Метохији, више од 200 предлога закона које је опозиција предложила нису стављени на дневни ред, није основан ниједан анкетни одбор који смо предложили, сви амандмани опозиције су одбијени“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Она је додала да опозиција бојкотује парламент јер има обавезу према стотинама хиљада људи који протестују широм Србије по зими и захтевају успостављање система и да Србија буде нормална држава.

„Нећемо седети скрштених руку и опозициони посланици ће разговарати са грађанима у целој Србији, тако да ће парламент доћи у Врање, Сомбор, Лесковац, београдске општине… Скупштина ће бити у свим градовима Србије у којима демонстрирају незадовољни људи“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Посланици опозиције су на конференцији за новинаре стајали иза транспарента на којем је писало "Један од пет милиона".