Народна странка

Алексић: У Србији најгори резултати у борби против вируса на Балкану, крива је власт, не грађани

Алексић: У Србији најгори резултати у борби против вируса на Балкану, крива је власт, не грађани

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да су резултати у Србији у борби против вируса корона најлошији на целом Балкану, јер је у Србији највећи број умрлих и заражених, а да је режим покушао да потпуну конфузију и неспособност прикрије оптужбом да су грађани да сами криви за ширење епидемије, јер наводно нису слушали савете лекара.

„Грађани нису криви, јер су слушали све савете. Крива је власт која се прво шегачила са вирусом, који је председник Србије Александар Вучић лечио чашицом ракије. Криви су јер су почетком марта организовали прикупљање потписа за СНС и Вучић је држао митинг у Крушику у Ваљеву. Када се вирус просуо по Србији, увели су најстроже мере у Европи, које нису дале резултат, јер су неспособни“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Алексић је истакао да ни у ратовима није постојао полицијски час који је трајао 83 сата и да се нико у Европи тако не иживљава над својим грађанима као се режим Александра Вучића иживљава над грађанима Србије.

„Какве су мере које су спроводили најбоље говоре подаци о стотинама инфицираних лекара, војника и полицајаца, дакле људи који је требало да нас сачувају од вируса. Претходна два месеца владала је потпуна конфузија и показала се сва неспособност Вучићевог режима“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да су привреда и пољопривреда „у потпуном хаосу“, што Вучића није спречило да све време водио најбруталнију функционерску кампању и да дели респираторе по Србији и пакује пакете помоћи који су дељени сигурним гласачима СНС-а.

„Због свега тога ми посланици Народне странке неће учествовати у данашњој седници Скупштине Србије, чији је циљ само да потврди све што је рађено претходних месец и по дана. Скупштина је изгубила своју контролну функцију и режим је радио шта је хтео, а сада очекују да дођемо на седницу и кажемо да је све било у реду. Ништа није било у реду и нећемо да учествујемо у тој фарси“, рекао је Алексић.

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић упитала је како је могуће да 15. марта није било услова за седницу парламента, када је у било 55 заражених, а постоје услови данас, када су хиљаде људи инфициране а 162 је умрло.

„Струка и политика су се максимално повезале, у децембру и јануару било је јасно шта се дешава, а наша министарства здравља и социјалних питања, под чијим су надлежношћу старачки домови нису учинила ништа да се ваљано припреме“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Потпредседница Народне странке је рекла да мере полицијског часа и потпуног затварања нису дале резултат, што се види када се број заражених и умрлих упореди са државама у окружењу.

„Каснили су два месеца са мерама и зато су реаговали снажним и нехуманим затварањем целе Србије“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Посланица Народне странке Дијана Вукомановић позвала је министра рада и социјалне заштите Зорана Ђорђевића да поднесе оставку, јер је у надлежности министарства на чијем је челу и старачки дом у Нишу у којем је умрло 37 старих.

„Ако је до јутрос број умрлих био 162, онда 37 људи који су били у том дому чини 23 одсто од укупног броја умрлих. Није довољно да један директор буде ухапшен, неопходно је да министар Ђорђевић поднесе оставку“, рекла је Дијана Вукомановић.