Народна странка

Алексић: Недимовић мора хитно да поднесе оставку јер је лагао о поплавама

Алексић: Недимовић мора хитно да поднесе оставку јер је лагао о поплавама

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да министар пољопривреде Бранислав Недимовић мора хитно да поднесе неопозиву оставку јер ништа није урадио на заштити од поплава, као и да одговорност морају да сносе и чланови Одбора Скупштине Србије за пољопривреду из владајуће коалиције и челници Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).

„Недимовић је две недеље пре последњих катастрофалних поплава рекао да неће бити поплава, да је све безбедно и да је киша благотворна за усеве. Поново је слагао, као што стално лаже и последњи је тренутак да поднесе оставку како не би даље уништавао пољопривреду и спрског сељака“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре у Београду.

Алексић је додао да, поред катастрофалних елементарних непогода које погађају пољопривреднике, грађане погађа и катастрофална неспособност Недимовића, јер не функционише ништа, па ни инспекцијске службе, због чега грађани не знају шта једу, а произвођачи се суочавају са забранама извоза воћа, поврћа и месних прерађевина.  

Алексић је навео да РХМЗ није најавио последње поплаве и да зато челници тог завода морају да сносе одговорност, а да чланови Одбора за пољопривреду из СНС-а морају да поднесу одговорност јер нису натерали владу да за последњих пет година учини  било шта у одбрани од поплава.

„За последњих пет година нису успели ни сирене за узбуну да поправе, па људи морају да гледају у небо и моле се Богу да не падне киша. Подсећам да један динар уложен у превентиву вреди као седам динара санација штета“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да је у Трстенику, где он живи, један човек погинуо у последњим поплавама, а да његово тело још није пронађено.

„Поплаве су погодиле Трстеник јер није изграђен бедем на Западној Морави. Пет година молимо власт да изгради бедем, али без успеха. Власт је, са друге стране, веома ажурна када пољопривредницима наплаћује 1.200 динара по хектару за одводњавање. Уништили су пољопривреду, смањују субвенције а од сељака узимају све више“, рекао је Алексић.

Алексић је подсетио да је Влада Србије 2014. године донела Национални програм за управљање ризиком од елементарних непогода, а потом и акциони план, али да ништа није урађено.

„Њима су приоритет  изградња Националног стадиона од 250 милиона евра, гондола и јарболи. Праве од Србије Дизниленд, уместо да им приоритет буду заштита живота грађана и њихове имовине“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да развијене европске државе у одбрану од поплава улажу између 50 милиона евра и 100 милиона евра, и упитао како је утрошено 162 милиона евра које је ЕУ донирала Србији за превенцију од поплава.