Народна странка

Алексић поздравио отварање пијаца и помоћ пољопривредним произвођачима

Алексић поздравио отварање пијаца и помоћ пољопривредним произвођачима

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић поздравио је данас отварање пијаца на отвореном простору и помоћ државе произвођачима раног поврћа у пластеницима, који су претрпели највећу штету током ванредног стања.

„Ништа не боли ни када власт подржи неки предлог опозиције. Предлагао сам да произвођачима раног поврћа у пластеницима буде уплаћена субвенција од 80.000 динара, а Влада Србије је сада предвидела највише 90.000 динара и то је добра мера“, рекао је Алексић за портал "Слободна Суботица".

Алексић је, међутим, истакао да то није довољно и да држава нема стратегију за пољопривреду, него се хитно мора применити сет мера за спас пољопривреде, којој прети потпуни колапс ако се хитно не промени однос власти према тој привредној грани која запошљава милион и по људи у целој Србији.

„Нема разлике између малог пољопривредног газдинства и мале предузетничке фирме. Ако предузетник може да од државе добије за неколико својих запослених добије по 30.000 динара наредна три месеца, зашто слична мера не би била одређена и за пољопривредна газдинства“, рекао је Алексић.

Потпредседник Народне странке је истакао да цена дизел горива не сме бити већа од 100 динара за литар да би српски пољопривредници били конкурентни.

„Цена дизела у Србији је међу неколико најскупљих у свету и апсолутно је недопустиво да пољопривредници плаћају 140 динара за литар дизела док је цена на светским берзама нафте на  историјском минимуму и док у Македонији дизел кошта 85 динара а у БиХ 88 динара, а у Србији само акциза износи 85 динара по литру“, рекао је Алексић.  

Алексић је навео да програм Народне странке за пољопривреду предвиђа 10 неопходних мера, међу којима су најважније повећање аграрног буџета на најмање седам одсто и обавезно одвајање за кризни буџет који би гарантовао минималне гарантоване цене како би пољопривредници имали какву-такву извесност.

„Залажемо се за потпуни заокрет у политици подстицаја да би људи остали на селу и бавили се пољопривредном производњом, јер људи старији од 55 година чине 70 одсто носилаца пољопривредних газдинстава, док они између 35 година и 44 године чине свега осам одсто“, закључио је Алексић.