Народна странка

Алексић: Програм Народне странке за пољопривреду – подршка малим газдинствима и разбијање картела

Алексић: Програм Народне странке за пољопривреду – подршка малим газдинствима и разбијање картела

Председник Извршног одбора Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да програм за пољопривреду, који је усвојен на страначкој скупштини, предвиђа потпуни заокрет у тој области, значајно повећање буџета и првенствено подршку малим пољопривредним газдинствима уместо тајкунима блиским режиму.

„Мала пољопривредна газдинства, која располажу са мање од пет хектара земље, чине 80 одсто укупне структуре газдинстава. Помоћи ћемо им у стандардизацији и сертификацији и да изађу на тржиште тако што ћемо разбити картеле и монополе, јер ћемо направити 20 јавних хладњача и 10 складишта дистрибутивних центара са лабораторијама за паковање и сортирање робе“, навео је Алексић у писаној изјави.

Алексић је истакао да ће пољопривредници старији од 60 година добијати 300 евра по члану некомерцијалног пољопривредног газдинства, док ће млађи добијати подстицаје за самозапошљавање кроз различите пројекте.

„Примена програма почеће првог дана по промени власти, јер је последњи тренутак да се сачува пољопривреда од које у Србији живи најмање милион и по људи“, навео је Алексић, који је успешан пољопривредник из Трстеника и један од аутора програма, уз стручњаке за ту област.

Алексић је навео да је програмом предвиђено повећање буџета за пољопривреду на седам одсто од укупног годишњег буџета Србија, док данас износи 4,5 одсто од којих два одлазе на отплату дугова, тако стваран пољопривредни буџет износи тек око два одсто од укупног.

„Неопходна је боља расподела новца у буџету, јер ће бити много више средстава за пољопривреду и друге важне области када се паре не буду бацале на гондоле, националне стадионе, фонтане…“, додао је Алексић.

Пољопривреда и прерађивачка индустрија наслоњена на њу учествују са 30 одсто у бруто друштвеном производу (БДП) и зато се највећа пажња мора посветити тој области, навео је Алексић.

Алексић је подсетио да Србија има око пет милиона хектара обрадивог пољопривредног земљишта, а Холандија има милион и по хектара и годишње извози пољопривредне производе у вредности од 75 милијарди евра, док Србија извози мање од четири милијарде евра.

„Ту разлику можемо да смањимо бољим планирањем и ангажовањем стручњака. Пољопривреда мора да буде предвидива, а напредњачки режим је користи за поткусуривање и на путу је да потпуно уништи српског сељака“, истакао је Алексић.

Алексић је као пример навео производњу малина, у којој је Србија годинама делила прво и друго место у свету, али је у последњих неколико година производња малина смањена за 36 одсто, док су истовремено конкурентске државе подигле производњу и за 50 одсто, па Србија дели пето и шесто место у свету.

„Наш циљ је да Србија буде светски лидер у производњи малина и зато морамо да подржимо малинаре како не би смањивали парцеле, него их повећавали“, додао је Алексић.

Алексић је навео да је програмом Народне странке за пољопривреду предвиђено и оснивање „кризног буџета“, који ће служити за обезбеђивање минималне гарантоване цене стратешких производа када се догоде поремећаји на тржишту, што је пракса и у успешним европским државама.

„Ако у наредних неколико година не направимо снажан заокрет у пољопривреди, трајно ћемо изгубити битку са развијеним европским државама“, закључио је Алексић.