Народна странка

Алексић: У четвртак у 18 сати протест опозиције поводом полицијског часа од 83 сата

Алексић: У четвртак у 18 сати протест опозиције поводом полицијског часа од 83 сата

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић најавио је данас да ће Савез за Србију и друге опозиционе странке у четвртак, 30. априла, у 18 сати одржати протест испред Скупштине Србије поводом најављеног четвородневног полицијској часа.

Власт је најавила да ће полицијски час за првомајске празнике трајати од четвртка у 18 сати до понедељка, 4. маја, у 5 сати ујутру, што значи да би полицијски час трајао пуна 83 сата.

Алексић је на конференцији за новинаре СЗС, одржаној испред Скупштине Србије, најавио и да посланици странака Савеза неће учествовати на сутрашњој седници парламента, јер не желе да учествују у фарси чији је циљ потврђивање лоших одлука власти у претходних месец и по дана, које су довеле до малтретирања и неоснованог хапшења грађана.

„После дугог разматрања аргумената за и против учешће на седници скупштине, узимајући обзир ванредно стање и пандемију, одлучили смо да не учествујемо у раду седнице, јер је у претходних месец дана задат завршни ударац парламенту и парламентаризму у Србији“, рекао је Алексић.

Алексић је, поводом јучерашње одлуке Народне странке да не учествује на седници скупштине, истакао да су на седници Председништва Народне странке одржана веома озбиљна дискусија на којој су суочени аргументи за учествовање на седници и против учествовања.

„Имали смо у виду да је на снази ванредно стање и да су у питању животи и здравље људи. Преовладали су аргументи да не учествујемо“, рекао је Алексић.

„Пре свега морамо држати дату реч и морамо показати доследност. Обећали смо грађанима да нећемо учествовати у раду парламента“, рекао је Алексић.  

Влада Србије је на своју руку, без одлуке парламента, донела одлуку о проглашењу ванредног стања и тада је власт тврдила да нема услова за заказивање седнице скупштине, а данас су се, на врхунцу пандемије, напрасно створили услови да се парламент састане како би само потврдио све што је власт радила у претходних месец и по, рекао је Алексић.

„Свесно су изоставили контролну функцију парламента, који није могао да контролише мере извршне власти која је највише у Европи затварала грађане, малтретирала људе који су долазили из иностранства, хапсила грађане без основа… Парламент је потпуно у функцији председника Србије Александра Вучића, који је преузео сву власт за себе“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је Вучић најавио седницу, док је Влада Србије „издала радни налог“ да се парламент састане.

„Све је обрнуто, јер парламент уместо да контролише владу, он сервисира владу и председника Србије. У тој фарси нећемо да учествујемо, а протест ћемо исказати и нашим деловањем и заступаћемо интересе грађана који су претрпели велике штете током ванредног стања током ванредног стања“, рекао је Алексић.