Народна странка

Алексић: Тужилаштво да испита одговорност Бранка Стефановића, државом управља мафијашка хоботница

Алексић: Тужилаштво да испита одговорност Бранка Стефановића, државом управља мафијашка хоботница

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић позвао је данас тужилаштво и надлежне органе да испитају одговорност свих умешаних у аферу извоза оружја, на челу са оцем министра унутрашњих послова Бранком Стефановићем, јер „мафијашка хоботница на врху државе узима огроман новац на народној грбачи“ разарајући наменску индустрију.

Позивам тужилаштво да испита ко је и зашто државном предузећу ’Крушик’ забранио да директно у Јерменију извезе мине у вредности од 7,16 милиона америчких долара, иако је Надзорни одбор ’Крушика’ одобрио тој фирми директан извоз оружја. Приватна компанија је неколико месеци касније добила дозволу за извоз ’Крушикових’ оружја у Јерменију“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Алексић је истакао да цео посао трговине оружја обавља неколико породица блиских врху државе, а њихов главни покровитељ је председник Србије и СНС-а Александар Вучић.

Тужилаштво мора да испита тачну улогу Бранка Стефановића и свих умешаних, а не да Вучић пресуђује ко је крив а ко не, пошто је разорио све институције“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да је Вучић на врху ланца трговине оружјем, а да је испод њега министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који издаје дозволе за извоз и производњу наоружања.

 

„Међу кључним актерима је и Горан Тодоровић, власник фирме GIM, који је са Бранком Стефановићем основао компанију ’United BG’, а потом се повукао из власништва у тој фирми. Компанија GIM је 100 пута повећала приходе у последњих пет година, а добит је повећана 1.000 пута“, рекао је Алексић.

Стефановић и Тодоровић су и сувласници фирме „Worldwide Construction and Engineering“, која се налази на истој адреси као ГИМ, што је заправо адреса стана без канцеларија и запослених, односно реч је о „ташна-машна фирми“ преко које се пљачка народ, навео је Алексић.

„У послу са оружјем важна је и улога породице Петковић, јер је Немања Стефановић, брат Небојше Стефановића, до пре неколико година је био ортак у фирми ’Digital print’ са Југославом Петковићем, који је недавно постао директор државног предузећа СДПР. Његов брат од стрица Младен Петковић је бивши директор ’Крушика’ и учествовао је у послу са Јерменијом, а сада је директор ’Застава оружја’“, објаснио је Алексић.

Алексић је рекао да је фирму Милана Суботића „Vectura trans“, која је уместо „Крушика“ добила посао извоза мина у Јерменију, основао Слободан Тешић, који је на потерници неких држава због илегалне трговине оружјем.

 

Алексић је додао да је GIM набавио 49 џипова „Land Rover Discovery“, које је требало да поклони МУП-у, и упитао шта се догодило са тим џиповима и зашто је МУП од GIM-а требало да их добије.

Тужилаштво све мора да испита, уместо што хапси узбуњивача Александра Обрадовића из ’Крушика’, који је указао на злоупотребе. Са друге стране, прави господар Колубарског округа и Ваљева је председник Извршног одбора СНС-а Дарко Глишић, Вучићев кум, и он одлучује о свему у ’Крушику'“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је у „Крушику“ у последњих неколико година запослено 1.000 страначких активиста СНС-а.

„Глишић одлучује о томе шта ће радити директор ’Крушика’, који ће уговор потписати и коме ће продати наоружање и муницију. У ’Крушику’ ових дана бораве специјални одреди који прегледају рачунаре запослених, притискају и прете да воде рачуна о чему говоре и да не износе податке у јавност“, рекао је Алексић.