Народна странка

Алексић: Дачић да се уозбиљи и закаже дијалог, опозиција да се договори о два преговарача

Алексић: Дачић да се уозбиљи и закаже дијалог, опозиција да се договори о два преговарача

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић данас је, у име странака које су бојкотовале изборе и окупиле се око Народне странке, поручио председнику Скупштине Србије Ивицу Дачићу "да се уозбиљи и престане да даје неодговорне изјаве", и да што пре закаже почетак дијалога власти и опозиције уз посредовање Европске уније о нормализацији изборних услова.

"Позивам истинску опозицију да се договоримо да нас представљају два преговарача у тим разговорима, да не дозволимо поново да се прави представа са 20, 30 учесника као што је било прошле године", рекао је Алексић на конференцији за новинаре одржаној у Градском одбору Народне странке Београд.

Алексић је истакао да "оног момента када завршимо дефинисање начина за промену стања у Србији, морамо да се договоримо ко ће нас представљати" и да би то требало да буду учесници који су "релевантни, кредибилни и прихватљиви за све нас".

"Ми не инсистирамо да то буде неко из Народне странке или из наше групације, можда би најбоље било да то буду потпуно неутрални људи, и да се у истом формату појаве представници власти како би ти разговори имали смисла, и да се дође до неких закључака који би се спровели", рекао је Алексић.

Навео је да верује да је до договора стало и властима, како опет не дошло до тога да опозиција бојкотује изборе.

Најавио да ће групација странака око Народне странке, уз сарадњу са Скупштином слободне Србије, до краја јануара сасвим дефинисати своју платформу за разговоре са властима.

Кључни циљеви су слободни медији, слободни изборни процес, раздвајање избора за различите  нивое власти и одредити начин како ће се до тога доћи.

На питање о сарадњи и са странкама опозиције које су изашле на прошлогодишње јунске изборе, рекао је да странке које су бојкотовале те изборе "имају највећи кредибилитет да о овоме причају, а нисмо спремни да овоме причамо са онима који су 21. јуна прошле године показали да су им услови и тада били одговарајући".

"Ми желимо да направимо платформу, али не можемо ником да забранимо да се и они боре за услове или да подрже те наше захтеве, поготово што се ради о захтевима који се, претпостављам, односе на исте циљеве", рекао је Алексић.

На конференцији за новинаре су говорили су и представници Државотворног покрета Србије, Шумадијске регије, Грађанске платформе, Демократске заједнице војвођанских Мађара и Покрета слободна Србија.

(Бета)