Народна странка

Алексић: Бојкот избора ако власт не обезбеди фер услове до краја септембра

Алексић: Бојкот избора ако власт не обезбеди фер услове до краја септембра

Потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да ће опозиција бојкотовати изборе ако власт до краја септембра не обезбеди услове за фер и демократске изборе, јер под постојећим условима нема смисла учествовати на изборима.

„У оваквом политичком амбијенту и са оволиком корупцијом и контролом медија не би требало изаћи на изборе. Ако опозиција буде паметна и ако власт не испуни наше захтеве, сви би требало да бојкотујемо изборе. У том случају спровешћемо активну кампању бојкота, а то значи мали одзив на изборе, после којих власт неће имати легитимитет“, рекао је Алексић телевизији Н1.

Алексић је истакао да ће се опозиција, ако не буду обезбеђени услови за фер изборе, демократским средствима борити ван институција док се то не догоди.

„Енергија протеста није потрошена, јер у Србији стање није побољшано, и они ће се интензивирати од септембра. Бојкот институција ће трајати док се не стекну услови за нормалан политички живот у Србији. Ефекат бојкота је, између осталог, и извештај Европске комисије у којем је наведено све што ми говоримо месецима. Власт ће морати да примени политички амбијент“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је напредњачки режим укинуо демократију у Србији и да преко таблоида спроводи хајку против Народне странке и опозиције, док грађани остају ускраћени за информације о стварном стању у држави, попут губитка Електропривреде Србије од 11 милиона евра и везама министра здравља Златибора Лончара са криминалним клановима.

„Режимски таблоиди ’развлаче’ председника Народне странке Вука Јеремића на основу неког прислушкиваног разговора из 2005. године из којег су делови извучени из контекста, а Јеремића представљају као државног непријатеља“, рекао је Алексић. Додао је да је у једном таблоиду објављена лаж да поседује аутомобил вредан између 40.000 евра и 113.000 евра. „Возим аутомобил стар осам година, који уопште није модел наведен у таблоиду. Спреман сам данас да им продам мој ауто по упола нижој цени од оне коју су навели. Раније су објавили и фотографију моје супруге са двоје деце у аутомобилу старом 18 година. На шта то личи, да ли ће неко нападне њу или мене, јер би могао да помисли да сам ја крив зато што не може да састави крај са крајем“, упитао је Алексић.

Алексић је навео да „државом управљају криминалци“ и да је невероватно да тужилаштво није реаговало на наводе бившег начелника Управе криминалистичке полиције Родољуба Миловића, који је Лончара довео у везу са „земунским кланом“, као и са кланом Дарка Шарића.

„Власт баца новац грађана на бесмислене пројекте, попут гондола и фонтана у Београду, а остало је само да заменик градоначелника Горан Весић предложи да се уведе редовна линија путовања подморницом од Београда до Новог Сада“, рекао је Алексић.

Алексић је поновио да председница Владе Србије Ана Брнабић и министарка грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић избегавају да одговоре грађанима зашто је цена изградње Моравског коридора, односно аутопута Појате-Прељина, од 2013. године повећана за 300 милиона евра, са 500 милиона на 800 милиона.

„За разлику у цени могло је да се изгради 7.000 станова за социјално угрожене грађане, стотине обданишта и да се купе најсавременији апарати за лечење најтежих болести“, рекао је Алексић.