Народна странка

Алексић: Власт је на потезу да зове на дијалог, опозиција мора истрајати у бојкоту скупштине

Алексић: Власт је на потезу да зове на дијалог, опозиција мора истрајати у бојкоту скупштине

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је да је бојкот парламента највећи ударац који је опозиција задала режиму и да је сада „власт на потезу да позове на дијалог“, а да он неће да учествује у раду скупштине у којој на галерији као представници власти седе људи попут Милана Радоичића, оптуженог за најтежа кривична дела.

„Власт је та која би требало да каже на који начин ће озбиљно разговарати са представницима опозиције и грађана који не подржавају власт председника Србије и СНС-а Александра Вучића, а њих је више од оних који га подржавају, и да се договоримо о фер и демократским изборним условима или ћемо бојкотовати изборе“, рекао је Алексић у емисији „Зумирање“ недељника „Време“.

Први потпредседник Народне странке је навео да опозиција мора истрајати у бојкоту институција док власт не схвати да има одговорност да разговара.

„Ако неће, наћи ћемо начин да се супротставимо овој аутократској власти“, рекао је Алексић.  

Алексић је истакао да је владајућа већина понизила парламент и уништила могућност дијалога, и да и Европска комисија у свом извештају захтева хитно успостављање дијалога власти и опозиције.

Алексић је навео да је на седници Скупштине Србије о Косову и Метохији као представник српске власти присуствовао Милан Радоичић, окривљен за најтежа кривична дела, што је још један доказ срастања државе са организованим криминалом и понижавања парламента и свих грађана.

„Власт у Београду крије Радоичића, за којим је расписана потерница због убиства Оливера Ивановића. Њега траже га приштинске институције у којима седе представници Српске листе. Посланици СНС-а су се у скупштини фотографисали са Радоичићем и Зораном Милојевићем Зељом и хвалили се тиме. Државом управља криминални клан и то више ни не крију“, рекао је Алексић.

Први потпредседник Народне странке је, поводом преговора о Косову и Метохији, рекао да Вучић више „нема легитимитет у пуном капацитету за доношење одлука“, а да је намера председника Србије да потпише споразум који би Приштини омогућио чланство у УН и да за то окриви опозицију и народ.

„Вучић планира да призна Косово, а да сваљивањем одговорности на претходне власти и на народ задржи популарност и остане неокрњен. Седница о Косову је била један од последњих чинова у том игроказу“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да је Вучић, а не претходна власт, расформирао српско судство и полицију на северу Косова и Метохије, дао Приштини међународни позивни број и омогућио самопроглашеном Косову чланство у међународним организацијама попут Међународног олимпијског комитета, а сада је остало само да потпише правно обавезујући споразум, што му се никако не сме дозволити.