Народна странка

Алексић: Тужилаштво да испита зашто је Моравски коридор скупљи за 300 милиона евра

Алексић: Тужилаштво да испита зашто је Моравски коридор скупљи за 300 милиона евра

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић позвао је данас тужилаштво и надлежне органе да испитају зашто је цена изградње Моравског коридора повећана за чак 300 милиона евра од 2013. године у потпуно нетранспарентном поступку и заобилажењем закона који регулишу ту област.

„Пошто премијерка Ана Брнабић и министарка грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић месецима одбијају да јавности одговоре зашто је изградња исте дужине од 110 километара на истој траси аутопута Појате-Прељина поскупела са 500 милиона евра на 800 милиона, то би требало да испитају надлежни органи“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Алексић је истакао да се за разлику у цени могло изградити 7.000 станова за социјално угрожене грађане, или набавити  шест најсавременијих апарата за лечење тумора, а подсетио је да изградња центра за „икс нож за лечење тумора“ коштала шест милиона евра.

„Премијерка Ана Брнабић рекла је да неће да смени министра здравља Златибора Лончара због навода бившег начелника УКП-а Родољуба Миловића јер она ’поштује закон’. Питам је да ли се поштују закони када је реч о изградњи Моравског коридора“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да власт намерава да заобиђе Закон о јавним набавкама и Закон о јавно-приватном партнерству усвајањем „лекс специјалиса“, односно посебног закона, као што је то учинила и за „Београд на води“, и да у нетранспарентном поступку потроши чак 300 милиона евра народног новца више.

Потпредседник Народне странке је рекао да је 2013. године институт ЦИП проценио цену градње Моравског коридора на 500 милиона евра, а кинеска компанија је тада понудила да изгради тај аутопут за 520 милиона евра, као и Фрушкогорски коридор за још 122 милиона, што значи да је цена градње два аутопута била 642 милиона евра.

„Зорана Михајловић је, међутим, 15. октобра 2018. године потписала са компанијом ’Бехтел’ Меморандум о разумевању о изградњи аутопута Појате-Прељина на 800 милиона евра, а предвиђено је и да се држава кредитом задужи у том износу, док се законом предвиђа оснивање некакве радне групе за избор извођача, иако је све унапред договорено“, навео је Алексић.  

Алексић је подсетио да је поднео амандман на Предлог закона о утврђивању јавног интереса за градњу аутопута Појате-Прељина, по којем би се избор извођача обавио по законима о јавним набавкама и јавно-приватном партнерству, како би се пријавило више кандидата и у конкуренцији постигла нижа цена градње.

Алексић је истакао да није против изградње аутопута, него против корупције и нетранспарентног трошења новца грађана.