Народна странка

Алексић: Јавни позив за Моравски коридор је фарса, поништити цео процес

Алексић: Јавни позив за Моравски коридор је фарса, поништити цео процес

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је да „фарса о избору стратешког партнера“ за изградњу Моравског коридора данас достиже врхунац отварањем понуда.

„Цела процедура је нетранспарентна, јер је тендер намештен за компанију Бехтел са којом је министарка Зорана Михајловић потписала Меморандум  о разумевању”, навео је Алексић у писаној изјави.

Алексић је подсетио да Зорана Михајловић никада није одговорила на питање зашто је цена изградње Моравског коридора порасла за 300 милиона евра, иако је он то питање више пута постављао и у Скупштини Србије.

“Режим Александра Вучића ће за изградњу Моравског коридора грађане Србије задужити за 800 милиона евра и то је јасно стајало у образложењу лекс специјалиса (посебног закона), који је донет“, навео је Алексић.

„Процена вредности изградње овог коридиора 2014. године била је око 500 милиона евра, а на питање како је вредност за три године порасла за 300 милиона, Зорана Михајловић још није одговорила грађанима. Верујем да ће тај одговор дати надлежним органима који ће се у будућности сигурно бавити овом темом”, додао је Алексић.

Алексић је истакао да се Народна странка залаже за изградњу Моравског коридора, али не на коруптиван и нетранспарентан начин којим се фаворизују извођачи.

“Читав процес би требало поништити, пре свега зато што је нереална цена коју је сама Зорана Михајловић изнела, а и зато што је потписивањем меморандума фаворизовала једну компанију и јавним изношењем вредности директно дала сигнал понуђачима колику би цену требало да истакну при пријави на јавни позив”, објаснио је Алексић.