Народна странка

Алексић: Платформа власти за преговоре је изјава Ане Брнабић „Косово је било Србија“

Алексић: Платформа власти за преговоре је изјава Ане Брнабић „Косово је било Србија“

Први потпредседник Народне странке и народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да је платформа напредњачке власти о преговорима о Косову и Метохији садржана у изјави председнице Владе Србије Ане Брнабић да је „Косово било Србија“, а да данашња седница парламента представља само фарсу председника Александра Вучића којом вређа интелигенцију грађана.

„Нико од 2000. године није учинио више за независност Косова од Вучића. Платформа власти је најбоље садржана у изјави Ане Брнабић коју је дала немачким медијима 18. јуна 2018. године: ’Косово је било Србија’. Толико о платформи Српске напредне странке и ове власти“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре у Скупштини Србије.

Алексић је рекао  да неће бити никаквог резултата данашње седнице парламента о Косову, као што их није било када је Вучић говорио о унутрашњем дијалогу о Косову, навео је Алексић.

Потпредседник Народне странке је додао да је Вучићев режим признао легитимитет косовских власти када је приморао Србе да учествују на изборима по законима Косова.

"Бриселским споразумом потписаним 2013. године предали смо и север Косова, а Косово је добило позивни број и могућност учлањења у међународне организације," рекао је Алексић.

„Вучић је положио заклетву на Мирослављевом јеванђељу и Уставу Србије, а данас се не придржава ни једног ни другог. То најбоље говори са каквим човеком грађани Србије данас имају посла. Ако је спреман да пређе преко овога, за њега нема црвених линија у распарчавању националних и других интереса Србије“, додао је Алексић.

Наводећи да је опозиција шест година тражила да парламент расправља о Косову а да на те захтеве власт није одговорила, Алексић је рекао да сада када опозиција бојкотује рад Скупштине, Вучић "намеће" седницу на ту тему.

„Извештај о Косову је суштински потпуно празан. Од укупно 98 страница извештаја, на 45 страница су фотографије доделе оваца, свиња, кокошака, обновљених фасада и тоалета, обновљених цркава – то је извештај Канцеларије за Косово и Метохију. Дијалогу о Косову, који је вођен претходних шест година, посвећено свега седам страница. Ми као одговорна и државотворна странка нећемо да учествујемо у тој фарси“, рекао је Алексић.

Потпредседница Народне странке Санда Рашковић Ивић подсетила је на Вучићеве изјаве из 2011. године, пре него што је дошао на власт, у којима се залагао за поштовање Устава Србије и противио независности Косова, до недавне тврдње председника Србије да ће косовски Албанци у сваком случају добити независност.

„О Косову и Метохији се мора преговарати у оквиру Устава Србије и Резолуције 1244 Савета безбедности УН. Ни у ком случају не би требало препустити да преговоре воде људи који нису дорасли висини задатка, попут Марка Ђурића, и неопходно је да озбиљну преговарачку платформу усвоје Влада Србије и парламент“, рекла је Санда Рашковић Ивић.

Посланица Народне странке Дијана Вукомановић рекла је да ће Вучић покушати да ревидира своју улогу у политици док је током деведесетих био министар информисања и генерални секретар Српске радикалне странке.

„Можда ће скупити храбрости и рећи нешто о тајним разговорима и изговорити реч ’разграничење’. Мислим да ће се, ипак, ревизијом историје и својом улогом и покушаће да се покаже много моћнијим и да себе прикаже у бољем светлу“, рекла је Дијана Вукомановић.