Народна странка

Алексић: Случај Јовањица несумњиво доказао спрегу криминала и државе

Алексић: Случај Јовањица несумњиво доказао спрегу криминала и државе

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да улога припадника МУП и БИА у случају „Јовањица“, који су након више од два месеца пуштени из притвора, недвосмислено показује спрегу државе са производњом марихуане на том пољопривредном добру.

Полицајци Милан Кендија, бивши начелник Одељења за обезбеђење функционера и објеката МУП-а Зоран Баштовановић, бивши шеф одсека за Београд Одељења за корупцију Радован Бојовић, припадници БИА Алекандар Тошић и Бранислав Радовановић, као и цивили који су ухапшени 1. јула, пуштени су из притвора, јавио је јуче Н1.

"То су људи који су два месеца били у притвору због тога што се у истражном поступку и у изјавама сведока дошло до тога да су пружали 'прстен заштите'. Реч је о људима који су у служби безбедности Србије и које је неко морао да организује и неко је морао да им каже да иду на ’Јовањицу’ и сарађују са власником тог добра Предрагом Колувијом, штите имање и буду логистика", рекао је Алексић на конференцији за новинаре испред Тужилаштва за организовани криминал.

О "Јовањици" као "државном пројекту", казао је Алексић, сведочи и апликација за комуникацију "Разговори", коју су користили умешани у тај случај, а да је међу више од 50 корисника и функционер СНС-а Драгомир Петронијевић.

Алексић је навео да је Петронијевић, који полаже рачуне брату председника Србије Андреју Вучићу, у тој апликацији означен под именом "Штрумпф", али да он није саслушан у истрази нити је на листи међу 140 сведока.

Потпредседник Народне странке је рекао да је адвокат окривљеног полицајца Милана Кендије високи функционер СНС-а Владимир Ђукановић, који је истовремено и адвокат Андреја Вучића.

"Тај човек који је у врху СНС брани Милана Кендију који је испред МУП-а осумњичен да је учествовао у прозиводњи марихуане. Ђукановић је на свом Фејсбук налогу навео да су ти људи ухапшени на 'правди Бога' и да се 'Јовањица' није ни догодила. То говори како власт гледа на овај случај који је јединствен у Европи", додао је Алексић.

Алексић је питао министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића како је могуће да је један од окривљених Владан Живојиновић имао код себе телефон и службену СИМ картицу МУП-а.

"Очекујем да ће се наставити са хапшењима у овом случају, очекујем нова сазнања и верујем да ће сви уплетени, а мислим на политички врх, морати да одговарају. Ово је нешто што се не дешава у Колумбији, нити се дешавало у Србији деведесетих", рекао је Алексић.